June 20, 2024

„Бабината услуга“ често е решението на вработените родители

Секој родител знае дека да се најде сигурна и не толку скапа дадилка која навистина ќе се грижи за децата е вистински кошмар.

Затоа тие често се обраќаат кон членовите на семејството, но бабите и дедовците не се секогаш ентузијасти за идејата да се грижат за своите внуци.

Поточно, една баба на Редит објави дека е среќна што се грижи за внуците, но само ако ќерката и плаќа девет фунти на час. Таа ги подели луѓето со таа изјава.

Ќерка ми работи пет дена во неделата, меѓу седум и осум часа дневно, од 7.30 до 15.00 часот. Ме праша дали можам да се грижам за нејзиниот син два-три дена во неделата – ја објаснила ситуацијата бабата.

Таа се согласила, но под услов за тоа да се плати за тоа. Ќерката се согласила, но побарала да се намали сумата која ја побарала бабата.

Ми вели дека во спротивно нема да може да си дозволи, а заработува ќерками доволно. Јас не сум градинка. Јас имам свој живот, работам сам и мислам дека таа треба да разбере дека ако се грижам за нејзиното дете, не можам да одам на работа и со тоа да си ја намалам платата. Таа треба да го надомести тоа – додаде таа.

Коментарите на корисниците на Редит за оваа ситуација се мешани. Само кажи ѝ дека не сакаш да чуваш деца. Од неа бараш повеќе од половина од нејзината плата. Очигледно е дека не може да си го дозволи тоа – смета еден човек.

За тоа треба да те платат, но ти си лош човек ако сакаш на ќерка ти да и земеш толку – се согласува другата.
Да, можеби градинката ќе ја чини повеќе, но таму работат образовани луѓе со сертификати. Како можеш да бараш онолку колку што бараат тие? – праша третиот.

Јас би бил искрен на твое место и би рекол дека не сакам да чувам деца. Манипулирате – заклучи четвртиот.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *