May 21, 2024

Да се ​​биде татко на својот син е сериозна работа. Затоа, во тој дух, би сакал да предложам пет работи што секој син треба да ги слушне од својот татко.
Како што има нешто прекрасно во тоа да се биде татко на ќерка, исто така има нешто прекрасно во тоа да се биде татко на син.

Навистина, работата за воспитување син е благородна и важна задача. За жал, ова е работа од која многу мажи се откажуваат, што доведува до криза која кај нас е во полн ек: кризата на татковството. Одвојте време и побарајте статистика и ќе видите дека многу висок процент од младите мажи кои се во затвор доживеале малку или воопшто не вмешаност на нивниот татко. Во мојата пасторална улога, ги видов погубните последици од отсуството на таткото и недостатокот на татково водство во животот на неговиот син .

Да се ​​биде татко на својот син е сериозна работа. И така, во тој дух, би сакал да предложам пет работи што секој син треба да ги слушне од својот татко:

Те сакам. Секое момче треба да слушне и да знае дека татко му го сака. Без ова, мажот носи длабоки рани кои влијаат на неговите најважни врски. Разговарав со мажи од сите возрасти кои копнееја да ги слушнат тие магични зборови, кои најмногу значат кога доаѓаат од нивниот татко: „Те сакам“.

Денес мојот син има само четири години, па лесно ми е да кажам дека го сакам. Претпоставувам дека ќе биде се понезгодно како што ќе стареат. Но сепак планирам да продолжам да го правам тоа. Затоа што зад грубата надворешност на секое момче обично се крие срце кое копнее по чувството на љубов на неговиот татко. Она што треба да го знаете е дека првата слика што вашето момче ќе ја има од неговиот Небесен Татко ќе биде слика на телесниот татко кој гледа во нив. Затоа, кажете му на вашиот син дека го сакате.

Се гордеам со тебе. Не можам да ви кажам колку мажи познавам кои до ден-денес сè уште живеат во потрага по потврдата на нивниот татко. Длабоко во нивните срца, тие се прашуваат: „Дали сум доволно добар? Дали успеав? Дали татко ми е горд? „Дали учам дека за нас татковците е важно да бидеме строги кон нашите синови на многу начини, но никогаш не смееме да ја задржиме нашата потврда. Во повремени пресвртници во животот, тие мора да знаат дека нема ништо што треба да направат за да ја заслужат нашата наклонетост.

Секако, одвреме-навреме ќе бидат разочарани, но треба да знаат и чувствуваат дека сме со нив. Сепак, не смееме да бидеме надзорници кои, во обид да ги мотивираат нашите синови, ја одземаат самата компонента што ќе ги мотивира за нивниот успех: довербата.
Ако вашиот син не го постигне најголемиот спортски успех во своето училиште, ако се запише на некоја друга студија освен на Харвард, ако стане камионџија наместо свештеник, никогаш не покажувајте дека не сте задоволни со него. Не ја оштетувајте неговата душа на овој начин.

Не сте мрзливи, вие сте борец. Денешната култура претставува таква збунувачка слика за машкоста. Каков треба да биде мажот сепак? Поп културата му кажува дека на некој начин е непотребен и најдоброто што може да го направи е да остане без работа во младоста, да ги задоволи своите интимни нагони, да игра војна со џојстикот и да остане без никаква благородна амбиција. Но Господ не го создал твојот или мојот син да биде мрзлив, туку борец. Не се врзувајте за зборот борец сега. Во ред е да ги охрабруваме нашите синови да бидат мажествени. Тоа не значи дека тој мора да биде ловец или возач на камион. Многу вистински мажи пијат кафе, возат мини-комбиња и мразат да се преправаат (мажите како мене). Во Библијата постои визија за мажественост, визија за благородност и сила, пожртвуваност и храброст.

Вистинскиот маж се бори за она што го сака. Вистинскиот маж не ја искористува, туку ја негува жената што му ја дал Бог. Вистинскиот човек го следи повикот со кој Бог ја запечатил неговата душа, кој се открива преку личниот однос со Бога, кој се препознава во даровите и талентите и го запознава светот со неговата длабока потреба. Никој не може да ги води нашите синови за време на нивната мисија на начин како што можат татковците. Да не ја оставиме иднината на нашите синови на обична случајност. Да бидеме со нив, да им бидеме пример за да видат дека нашите животи имаат цел.

Напорната работа е подарок, а не проклетство. Невработеноста, мрзеливоста и неодлучноста се најдоброто ѓаволско средство за уништување на животот на младите. Момци, нашите синови треба да видат дека работиме напорно и со тоа да се охрабрат. Тие треба да видат дека работата е тешка поради паѓањето во грев, но дека Бог всушност ни ја дал за да го доживееме Неговото задоволство. Валкани раце, труд, борба, пот – сето тоа се добри работи, а не лоши.

За жал, многу млади луѓе не виделе како навистина изгледаат работите за човек кој работи. Да им покажеме дека работата носи радост. Работата на почитување на Бога. Добро завршената работа му носи слава на Создателот. Ова може да се направи со пишување на тастатура или сечење дрва или поправка на автомобилот. Но, да нема забуни: работата е важна и она што го создаваме со нашите раце и она што е направено добро е доказ на Создателот.

Надарени сте, но не сте како Бог. Да всадиме во нашите синови чувство на доверба, потврда и достоинство. Но, да ги потсетиме дека иако Создателот им дал дарови, тоа не значи дека се како Бог. Да ги научиме на таа нескротлива изворна машкост. Оној кој е понизен. Онаа што зема крпа и и ги мие нозете. За вистинскиот маж е важно да се моли и да проповеда. Тој знае дека неговата сила не доаѓа од него или од она што луѓето мислат за него. Неговата сила доаѓа од Бога. Оваа понизност ќе го поттикне неговото сочувство и ќе му дозволи да им прости на оние што длабоко го повредиле.

Дајте им до знаење на нашите синови дека нивниот живот не започнува кога ќе наполнат 18 години, ниту кога ќе го добијат првиот договор за вработување, ниту кога ќе се заљубат. Нивниот живот започнува на правлив рид пред 2.000 години, во подножјето на римскиот крст, каде крвавата жртва на нивниот Спасител ја задоволува правдата и простува. Да ги научиме дека животот без Исус е како играње на палубата на Титаник. Убаво е додека трае, но на крајот завршува трагично. Ако има нешто што треба да правиме со нашите синови, тоа е да ги насочиме кон Исус.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *