May 21, 2024

Во текот на нашите животи среќаваме различни луѓе, од кои некои се позитивни, сочувствителни и прекрасни, а некои се негативни, енергетски вампири и манипулатори кои треба да се избегнуваат.

Меѓутоа, често е невозможно веднаш да се препознае оваа темна група и лесно е да се стекне лажен впечаток за нивната добрина, додека маските не паднат и не се изненадиме непријатно.

Една од причините зошто не секогаш ги препознаваме оние што ги нарекуваме „темно срце“ или психопатски луѓе е тоа што не можеме да веруваме дека такви луѓе навистина постојат! Не можеме да замислиме дека некој е свесно, без каење, способен да измами, изневерува, повредува, шири лаги, фабрикува гласини за да ни го уништи угледот или се преправа дека е со нас и нè сака, а всушност ви наштетил.

За жал, такви луѓе постојат. Следните пет знаци укажуваат на личност од „темно срце“ од која треба да се држите подалеку, бидејќи не можете да и помогнете, а тоа може да ја загрози вашата енергија, емоционална состојба, врски, напредок и здравје. Еве кои знаци најлесно можете да ги препознаете:

Овие луѓе мајсторски предизвикуваат конфузија, немири и конфликти Ги искривуваат фактите, мамат, лажат, избегнуваат да преземат одговорност. Тие ја негираат реалноста, измислуваат приказни, ги задржуваат информациите за себе.

Овие луѓе мајсторски ги мамат другите со своите слатки говори. Но, ако ги погледнете плодовите на нивните животи или се обидете поблиску да разберете што се крие зад нивните зборови, ќе видите дека таквите луѓе никогаш не се менуваат и не вложуваат во сопствениот раст и развој. Нивниот живот е илузија, а менталната храна е незадоволството на другите луѓе.

Овие луѓе секогаш се обидуваат да ги контролираат другите. Тие ги отфрлаат повратните информации и конструктивната критика; тие самите ги креираат правилата на животот, без оглед на моралните стандарди.

Овие луѓе често играат на „картата на сочувство“ и на крајот ги повредуваат и искористуваат. Бараат сочувство, но самите не го покажуваат тоа. Тие бараат топлина, простување и блискост од другите луѓе, но немаат емпатија за другите. На почетокот ги прифаќате како добри луѓе на кои најверојатно им е потребна помош или поддршка, но подоцна ќе почнат да грешат. Проблемот е што тие не преземаат одговорност за своите грешки, туку ја префрлаат на вас.

Овие луѓе немаат совест, па не знаат што е каење. Тие немаат желба да променат нешто во нивниот карактер во што всушност дури и уживаат – сето тоа под маска. Сепак, тоа се претежно длабоко ранети луѓе, најчесто со детски проблеми. Многу од нив имаат нарцисоидно растројство на личноста – се чувствуваат подобро, полесни и супериорни кога се „над“ другите во секоја врска.

Доколку имате ваква личност во вашето опкружување, посоветувајте ја дека и е потребна помош од стручни лица во форма на психолози и психотерапевти, но ако таа не ви дозволува да помогнете или не можете, тогаш оградете се и заштитете се.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *