May 23, 2024

Германскиот автомобилски клуб (ADAC) објави годишен извештај за дефекти на автомобили на патиштата.

Извештајот се заснова на статистика на службата за помош на пат, а вклучува 132 модели на стари од три до десет години. Единствениот услов беше споменатите модели да имаат најмалку 10.000 регистрации во една од набљудуваните години.

Најчести дефекти. Како и претходните години, најчести дефекти беа на акумулаторот, со учество од дури 46,2% од 3,49 милиони откриени дефекти. Благиот пораст на бројот на дефекти на батериите се објаснува со пандемијата, односно со фактот што повеќе автомобили стоеја подолго време за време на заклучувањето, што може да биде поразително за електричните уреди.

Во секој случај, статистиката потврди дека расипливоста се зголемува со староста на автомобилот, особено кај акумулаторот, кој е клучен веќе седма година. Проблемите со алтернаторот почнуваат од четвртата година, сметајте на проблеми со пумпата за гориво од десеттата година, додека сензорот на коленестото вратило значително почесто ќе се расипува на возила стари најмалку 12 години.

Имајте предвид дека причините за „неуспех“ како што се празен резервоар за гориво и дупната гума не се земени предвид.

Студијата покажа дека цената не влијае директно на доверливоста на возилото.
Најсигурни модели. Toyota Aygo, Audi A1, Renault Captur, Mini, Suzuki Vitara (од 2019 до 2016 година), Audi Q3, BMW 1 Series, BMW X1, Audi A4, Audi A5 се покажаа како најсигурни во опсегот од 3 до 10 години возраст . , Audi Q5, BMW Серија 3, BMW Серија 3 Купе, BMW X3, Audi A6 и BMW Серија 5.

Покрај горенаведеното, Dacia Sandero исто така добиваше многу добри оценки во сите години, Volkswagen Polo исто така е многу добар, а дури во 2012 година оценката подолу беше многу добра. Dacia Duster има претежно добри оценки, а во 2013 година оценката е одлична. Mercedes-Benz B-Class е многу добар. Mitsubishi ASX е исто така одличен и многу добар. Seat Leon е многу добар сите години. Volkswagen Golf е многу добар, освен во 2012 година кога беше – добар. Kia Ceed се движи од лош рејтинг (2012) до многу добар рејтинг (2019). Mazda Cx-5 е многу добра, освен во 2013 кога е добра.

Škoda Octavia е многу добра, освен во 2013 и 2012 година кога доби пониска оценка, односно добра.

Лошо оценети модели Модели кои не се прославија, односно немаат спектакуларни резултати се Smart Forfour, Hyundai i20, Renault Clio, Toyota CH-R, Toyota Corolla, Ford S-Max, Opel Insignia и Volkswagen Sharan. Освен нив, на листата неочекувано се приклучи и Toyota, каде беа забележани голем број проблеми со батериите CH-Ra и Corolla.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *