May 18, 2024

Општо е познато дека свежо подготвената храна е најздрава. Сепак, многу луѓе едноставно немаат време да подготвуваат свежа храна секој пат, па затоа прибегнуваат кон затоплување.

Сепак, неопходно е да знаете дека има храна што не смеете да ја подгревате бидејќи ќе го загрозите вашето тело:

Целер – Ако сте зготвиле супа во која има зеленчукот, особено свеж целер, внимавајте да го извадите од тавата пред да се загрее. Целерот содржи нитрати кои стануваат токсични ако потоа се загреат. Истото важи и за моркови, и цвекло.

Спанаќ – Овој зелен зеленчук, исто така, не треба да се загрева откако ќе се свари. Причината се и нитратите, кои сами по себе не се токсични, но ако го загреете спанаќот, тие би можеле да станат такви.

Печурки – Без разлика дали станува збор за омлет, сос или супа од печурки, важи истото правило – не загревајте. Печурките се чувствителна храна и мора да се јадат додека се свежо подготвени. Нивната конзумација после греење може да доведе до варење – грчеви и дијареа.

Компири – Сигурно сте имале малку печен или пире од компири во сад после вечера. Малку подоцна, неговите рабови стануваат црни. Тоа е доволен знак дека оваа, веќе термички обработена храна, повеќе не треба да се загрева или да се јаде. Кога се лади, се зголемува учеството на отпорен скроб во пробиотиците, кој има пробиотички ефект.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *