June 19, 2024

Чистата плоча за пеглање треба непречено да се движи по облеката, без влечење и оставање траги – велат експерти од компанија која произведува пегли, а советуваат и како да се исчисти плочата без многу труд и пари.

За помалку интензивно чистење препорачуваат едноставна мешавина од сапун и вода. Сè што треба да направите е да ја истриете пеглата со сунѓер натопен во вода со сапуница, но и да забележите дека не треба да користите груб дел од сунѓерчето бидејќи може да ја оштети железната плоча. Што се однесува до тие тврди дамки, алкохолниот оцет и пастата за заби би можеле да помогнат.

Паста за заби. Ако наслагите се уште не се чисти после сапун и вода, експертите велат дека пастата за заби може да помогне да се отстранат преостанатите дамки.

Пред да започнете, најдобро е да го испробате методот на многу мал дел од плочата пред да го исчистите остатокот. Кога ќе се исуши пеглата, земете малку паста за заби и со стара крпа истријте ја по целата површина . Потоа исчистете ја пастата за заби со влажен сунѓер или крпа.

Алкохолен оцет Измешајте еднакви количини алкохолен оцет и сол во тава. Малку загрејте ја смесата, но не да зоврие. Земете гумени ракавици и натопете сунѓер во смесата. Нежно тријте ги дамките на плочата за да ги отстраните. Како и кај пастата за заби, се препорачува прво да пробате мал дел од железната плоча пред да ја нанесете целосно.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *