May 18, 2024

Како што го тренираме нашето тело, за да се чувствуваме што е можно подобро, така и на мозокот му треба вежбање. Најголемата закана за меморијата е всушност многу брзиот развој на технологијата и дигитализацијата, па се појави нов тип на деменција – дигитална!

Под овој термин лекарите подразбираат влошување на менталните способности на човекот поради секојдневното користење на апаратите, а тоа е придружено и со потешкотии во согледувањето на информациите и недостаток на критичко размислување. Лекарите предупредуваат дека ако не го користиме доволно мозокот, се уништуваат нервните врски!

Електронските уреди го спасуваат човекот од прекумерна ментална активност. Се разбира, тоа во голема мера го поедноставува нашиот живот, но како мозокот, кој е одговорен за менталната функција на телото, реагира на таквата „помош“? Недостатокот на работа на овој важен орган доведува до постепено уништување на нервните врски, што пак значително ги забавува процесите што се случуваат во мозокот“, вели германскиот невролог, психијатар на Медицинскиот и природниот факултет во Улм, проф. . Верба Мајр Манфред Спицер.

Покрај тоа, постојат голем број на штетни навики, кои дополнително ја забавуваат работата на мозокот.
Неправилна исхрана. Докажано е дека честото консумирање брза храна и богата со заситени масти, шеќери и соли предизвикува одредени когнитивни нарушувања кај човекот, како и влошување на краткотрајната меморија. Тоа е затоа што навиките во исхраната влијаат на функционирањето на хипокампусот, областа на мозокот која е одговорна за меморијата.

Недостаток на спиење. Лекарите постојано повторуваат дека правилниот одмор е клучот за менталното и физичкото здравје. За време на спиењето се обновува работата на мозокот, се развива неговата способност за учење, се неутрализираат негативните спомени и се стабилизира емоционалната состојба. Покрај тоа, експертите сметаат дека спиењето е многу важно за зачувување на меморијата, бидејќи во отсуство на него, круговите на меморијата се преоптоваруваат и се влошува способноста на мозокот да ги согледа и асимилира информациите.

Пасивен начин на живот. Седечкиот начин на живот е уште еден чест фактор кој негативно влијае на меморијата. Постои врска помеѓу недоволната физичка активност и способноста на човекот да учи. Факт е дека долгиот престој во истата положба го намалува протокот на крв во мозокот и го ограничува снабдувањето со кислород и хранливи материи потребни за неговото нормално функционирање. Недостатокот на физичка активност ја нарушува краткорочната меморија на личноста и може да доведе дури и до Алцхајмерова болест.

Премногу информации. Секој од нас е во бесконечен проток на информации. Секојдневно добиваме многу пораки од различни извори и престануваме да ги разликуваме важните информации од непотребните. Прекумерната содржина е сериозен стрес за мозокот , што доведува до појава на фрагментирани размислувања, лишени од критики. Покрај тоа, преоптоварувањето со информации може да предизвика проблеми со меморијата, концентрацијата и донесувањето одлуки.

Вршење повеќе работи одеднаш. Многумина од нас живеат во режим „направи сам“. Навикнати сме да правиме неколку работи истовремено и да решаваме многу проблеми. Меѓутоа, во повеќето случаи, ваквиот начин на размислување само му штети на нашето здравје, бидејќи нè принудува да се префрламе од една на друга задача, што ни ја затапува способноста да размислуваме креативно и да размислуваме надвор од рамката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *