June 19, 2024

Да се ​​сака сопругот без да се очекува корист од тоа не е слабост или глупост – тоа е храбро .
Мојата фрустрација расте како што се приближува седум часот навечер. Додека ја загревам вечерата во рерната, едвај го забавувам палавото малечко и го чекам мојот сопруг, кој требаше да биде дома до шест, а на чиј телефон има само гласовна порака. Знам дека најверојатно бил заглавен на работа или во сообраќај, а телефонот му бил празен, како и обично.

Се уште се чувствувам глупаво додека седам и чекам. Тоа е патетично, си помислив. Ако не му е доволно да дојде дома на време или барем да ми се јави, тогаш не ми е гајле ни да го чекам. Со тие мисли во мојата глава, го зедов малото дете и излегов надвор. Подоцна, кога дојдов дома, тој чекаше таму. Бев во право. Мобилниот телефон му се испразни попладнето, а газдата го покани на состанок токму кога требаше да замине.

Мислам дека имаше напорен ден и со нетрпение чекаше да не види додека влегуваше во куќата. ЉУБОВНИТЕ СОВЕТИ НА БРАЧНА ДВОЈКА ПО ШЕЕСЕТ ГОДИНИ БРАК „НЕ ПЛАШЕТЕ СЕ ДА БИДЕТЕ ТОЈ ШТО САКА ПОВЕЌЕ“ Додека лежев во кревет таа вечер, сè уште убедена дека ја направив вистинската работа со тоа што излегов од куќата и му дозволив да најде празна куќа, ме погоди цитатот на Pinterest : „Не плашете се да бидете тој што сака повеќе“. Со љубопитност, ја следев врската до цитатот и открив дека зборовите ги кажала осумдесетгодишната Ен Гастон.

Во интервјуто со писателот Нејт Бегли, кој собираше брачни совети за неговата нова книга за млади, Ана и нејзиниот сопруг одговорија на прашањето какви љубовни совети би можеле да дадат по шеесет години брак. Одговорот на Ана беше ранлив и храбар и имаше силен ефект врз Нејт Багли. Читајќи го сето ова, јас самата бев импресионирана. И тогаш се чувствував малку засрамено, сè додека не сфатив дека моите претходни постапки се во целосна спротивност со желбата да бидам сакана повеќе.

ПОСЛОБОДЕН И ПОСРЕЌЕН Е ОНОЈ КОЈ СИ ДОЗВОЛУВА ДА САКА ПОВЕЌЕ „ЗА ЖАЛ, ПОВЕЌЕТО ОД НАС ВЕРУВААТ ДЕКА ОНОЈ КОЈ ПОМАЛКУ СЕ ГРИЖИ ВО БРАКОТ Е ПОСРЕЌЕН И ПОСЛОБОДЕН.
Наместо да сакам, реагирав од страв – од страв дека јас сум таа што прави повеќе, повеќе чека, дава повеќе и сака повеќе. Зошто? Затоа што мислев дека да се биде таква значи да се биде слаба.

Во својата статија, Бегли истакнува дека, за жал, повеќето од нас веруваат дека оној кој помалку се грижи во бракот е посреќен и послободен. Но, откако разговарал со Ана, тој е силно убеден дека гледањето на љубовта како слабост е погрешна логика: „Да сакаш некого повеќе отколку што тој/таа те сака не е глупаво, лудо или глупаво. Тоа е најхраброто нешто што можете да го направите во животот“.

Дополнително, тој тврди дека слободата кон која се стремиме се јавува само кога ќе си дозволиме повеќе да ја сакаме нашата сакана: „Љубовта е гориво за бракот“. „Вистинската љубов се дава без услови или очекување да биде возвратена“. КЛУЧОТ ЗА СРЕЌЕН БРАК ТРПЕНИЕ… Тоа значи давање без гаранција дека ќе си го вратат. Јас го разбирам тоа.

Ова значи да го чекате вашиот сопружник дури и кога тој или таа доцни, затоа што сте возбудени што повторно ќе го видите. Тоа значи да му го дадете срцето на вашиот сопружник со вера дека ќе се однесува кон него со љубов. Откако ја прифатив оваа нова филозофија, разговарав со 95-годишниот дедо на мојот сопруг, кој беше во среќен брак 75 години. Кога го прашав за клучот за неговиот среќен брак, тој ми одговори: „Трпение. Кога ме немаше две години за време на војната, а жена ми сама ја одгледуваше нашата ќерка, знам дека не и беше секогаш лесно да ме чека. Но, таа беше трпелива, фала богу“.

Неговиот одговор, сличен на оној на Анином, длабоко ме трогна. Ако неговата сопруга можеше со љубов да го чека две години, тогаш јас секако можам да го чекам мојот сопруг еден час повеќе на крајот на денот. И треба да го доживеам ова како можност да го сакам повеќе и да го направам мој главен приоритет.

Не е лесно, особено во моменти кога се чувствувам ранливо и кога чувствувам дека не сум негов приоритет. Но, наградата што ќе ја добиете на крајот вреди. Бегли верува: „Кога не се плашиме да бидеме тој што сака повеќе и кога ќе најдеме партнер кој исто така сака да сака повеќе, тогаш можеме да се чувствуваме сакани дури и во моментите (а особено кога) најмалку го заслужуваме тоа“. За мене, нема сомнеж дека таквата љубов вреди да се чека.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *