June 19, 2024

Веројатно сте забележале дека во кино салите седиштата се во црвена боја. Но, дали знаете зошто е тоа така?

Црвените седишта во кината се пoјавиле поради популарноста на италијанската опера во минатото. Црвената и златната се традиционални бои кои се користени за уредување на италијанските тeатри.

Со текот на времето биле прифатени и од други земји, а кога се појавиле кината таа пракса се задржала.

Постои и практична страна: црвената е вистинската боја која станува невидлива кога има недостаток на светло.

Црвената е бојата која човековото око прво ја „губи“ кога ќе настане темница. Поради тоа седиштата во кината се црвени, за подобро уживање на филмот.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *