February 23, 2024

Регионалната ѕвезда Здравко Чолиќ одлучи да престане да се занимава со музика во еден момент во текот на 1980-тите.
Здравко Чолиќ е миленик на сите генерации, а дали знаевте дека размислуваше да се откаже од музиката, па дури извесен период оваа професија ја замени со нешто сосема друго.

Пејачот беше бизнисмен во периодот од 1985 до 1989 година, а потоа живееше во Загреб.
Бев еден вид менаџер и човек кој имаше одредени вложени средства во областа на телефонијата. А пошироката јавност дозна дека се занимавам со мал бизнис дури кога ме уапсија во Охрид затоа што кредитните средства ги претворам во девизи. Тогаш во Македонија беше поевтино да се купуваат девизи отколку во Белград и Загреб – рече Здравко Чолиќ.

Здравко не крие дека ова му било многу непријатно искуство, особено затоа што во тоа време веќе бил популарен и сите го познавале.

Беше многу непријатно. Во тие албански села луѓето купуваа девизи. Цело време ме следеа затоа што правам овде во февруари кога нема концерти или туристи. И јас сум натоварен како во песната на Бело дугме и ме чекаат и ми ги земаат сите девизи. Подоцна Анте Марковиќ воведе легален откуп на девизи, а јас да чекав осум месеци – тоа апсење немаше да се случи. Но, тоа беа чисти пари, немаше црни пари – тој беше чесен пејач.

Чола се присети и на деновите поминати во притвор, нагласувајќи дека го почитувале и дека немал непријатности.
Првиот ден бев во кабинетот на началникот. Јас сум почитуван. Вода и плескавица. Потоа ме испратија во хотел да преноќам, а наутро доаѓав на разговор.

Разговорот траеше цел ден од осум наутро до осум навечер. Тоа беше еден вид притвор со толеранција. По три дена истражниот судија ме ослободува да се бранам од слобода. Луѓето наизменично го следеа судењето, некои на воведниот говор, па излегоа да ги пуштат другите да ја слушнат одбраната, а трета група луѓе дојдоа до обвинението.

Кога ќе дојдеа на судење, некои викаа: „Тој е виновен, осудете го“, некои викаа: „Кого сте осудиле , сите купуваме девизи“. И секако, Анте Марковиќ да дојде и да донесе закон за да можеме сите да купуваме девизи – се присети Здравко.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *