July 18, 2024

Често имаме можност да читаме на социјалните мрежи интересни реклами и искуства на станоиздавачите кои ги имале со своите станари.

Повеќето сопственици на станови, судејќи според објавите на мрежите, имаат негативно искуство со станарите, а некои дури и зажалиле што го дале имотот под наем.

Имено, на Твитер се појави интересен твит од белграѓанин , кој на три години изнајмил стан во Австрија на угледен човек.

Наидов на овие слики од мојот стан… Го изнајмив овој стан на многу угледен и полиран директор на една компанија. После три години ми го врати во ваква состојба. Тоа што секогаш е дотеран со вратоврска и актовка не значи дека не е говедо – напиша белграѓанецот во твит.

Ваквите најави, како и обично, започнуваат жива полемика меѓу станоиздавачите, но и станарите.
Не знам како сте изнајмиле стан приватно или преку агенција. Најчесто кога станот се издава преку агенција, агентот е должен на секои шест месеци да го прегледува и да помине низ станот, да бојадиса се.

Доколку се случат такви работи, тој испраќа барање да се ослободи станот во следните х дена – пишува во првиот коментар под твитот, додека белграѓанецот одговорил:

Станот го изнајмив приватно и со договор кој е законски обврзувачки, во кој стои дека додека трае договорот и додека тој редовно плаќа, станот е на закупецот.

По заминувањето ги платил сите трошоци за поправка и чистење на станот, како и две други кирии.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *