December 10, 2023

Според професионалната аналитичарка на соништата Лаура Лоенберг и духовниот водич, психолог и авторка на „Алхемијата на твоите соништа“, Атина Лаз, емоциите што ти ги предизвикуваат соништата честопати може да бидат една од твоите најголеми индиции, пренесува MBG.

Ниту еден симбол од соништата не може да му го понуди истото значење на секој човек, бидејќи сонот како цела приказна, а не поединечен симбол е она што му пренесува насоки и порака на сонувачот – објаснува Лаз.
Покрај тоа, според Лаз и Лоенберг, постојат некои потенцијални толкувања за неколку вообичаени свадбени соништа.

Кога ќе се омажиш во сон. Ако сте во врска и сонувате да се омажите за вашиот партнер, особено ако размислувате за следниот чекор во вашата врска, ова можеби е побуквален сон. Тоа е еден вид генерална проба, како што ја нарекува Лоенберг. „Вашиот потсвесен ум ве води на проба со таа личност за да можете да одредите дали ви се чини правилно или не“, објаснува таа. И како што истакнува Лаз, токму она за што треба да размислите е како сте се чувствувале за тоа. Дали бевте среќни или тажни, заљубени или ужасни? Во овој случај, можете да зборувате за тоа како се чувствувате во вашата врска или како генерално се чувствувате за интимноста, објасни таа.

Ако сте слободни и сонувате да стапите во брак, овој сон може да биде еден вид врска со себе. Ако можете да се сетите кога сте се венчале во сон, тоа би можело да содржи поим за едната страна од себе дека штотуку почнувате да ја запознавате подобро.

Кога ќе се омажиш за некој што не можеш да го видиш. Според Лоенберг, сонувањето да се омажи за некој што не го гледате, т.е. лицето му е заматено, или сте пред олтарот, но не можете да го погледнете во очи, тоа е најчестиот сон што таа го слушнала од клиентите. Во овој случај, вели таа, и вашиот вереник може да претставува дел од вас кој е непознат, па почувствувајте ја енергијата што ја зрачат.
Кога го сонувате овој сон, тоа е затоа што вашата потсвест сака да се посветите на некоја страна од себе. Тоа е еден вид посветеност што треба да го направите во реалниот живот – додава таа.

Кога присуствувате на туѓа свадба. Присуството на туѓа свадба во сон сугерира дека се чувствувате принудени да ги поддржувате во вашиот буден живот. Лоенберг забележува, се разбира, ако навистина имате пријател кој е верен, сонувањето за тоа може да биде побуквално. Но, ако немате таков пријател, вашата потсвест ве охрабрува да го поддржите животот на таа личност со она што тој се обидува да го направи и на што се обидува да се посвети, вели таа.

Кога ќе се омажиш за некој што не ти се допаѓа. Ако на сон се омажите за некој што не ви се допаѓа, вели Лаз, особините што не ги сакате кај таа личност би можеле да бидат во вас. Овој сон може да биде повик да размислите за отфрлените аспекти на себе или колективот во кој живеете. По ваков сон, таа препорачува да се запрашате што е со таа личност што не ја сакате, а потоа дали тие работи се присутни во вас.

Овде е потребна жестока искреност бидејќи таквите соништа предупредуваат на однесувања, врски или шаблони кои често не сакате да ги имате – вели Лаз. Сепак, додава таа, фактот што овој брак се случува во вашиот сон е позитивен знак бидејќи на сонувачот му покажува дека конечно доаѓаат во контакт, а можеби дури и се придружуваат на непријатните квалитети во себе.
Кога ќе се омажиш за некој кој не ти е партнер. Во некои случаи, според Лаз, сонувањето да се омажите за некој друг освен вашиот партнер може да значи дека во себе го откривате квалитетот со кој сте во брак. Според Лоенберг, тоа може да значи и дека оваа личност има некои квалитети кои ги сметате за восхитувачки и на кои сакате да им се посветите. И се разбира, ако навистина сте заинтересирани за оваа личност во реалниот живот, повторно, вашата потсвест ве тестира.

Кога во сон ви се појавува венчаница. Можеби вашите соништа не вклучуваат вистински свадбен настан, туку само венчаница. Во овој случај, објаснува Лоенберг, вашата потсвест може да сугерира дека има нешто на што треба да се посветите, без разлика дали тоа е нова работа, нова здрава навика или можеби дури и личност.
Лаз забележува дека генерално, венчаниците во соништата симболизираат заедништво, како и животни циклуси и фази на иницијација. „Тоа ни покажува дека за сонувачот се случува заедница, брак, иницијација“, вели таа. Ако, на пример, носите фустан, Лаз вели дека тоа ви покажува дека сте во процес на иницијација.

Ако се подготвуваш да облечеш, оди на иницијација или ако кажеш дека некој ти ја искинал венчаницата, тоа покажува дека иницијацијата е на некој начин оштетена – објаснува тој.
Што да се прави со овие соништа? Без разлика дали сонувате за венчаница или мистериозен младоженец пред олтарот, најважното нешто што треба да направите е да разберете каде се присутни емоциите што биле присутни во сонот во вашиот буден живот. Лаз предлага, на пример, да поставувате прашања како: „Кога се омажив во сон и како се чувствував?“. или „Дали конечно можам да помирам два навидум спротивни или конфликтни аспекти од себе или моето однесување?“

Таа додава дека од психолошка гледна точка, повторливите соништа нè повикуваат да погледнеме во повторувачки обрасци, верувања, емоции или врски што ги повторуваме во нашите будни животи. А според Лоенберг, овие соништа исто така можат да ни дадат индиции за тоа на што треба да се посветиме.
Повеќе од сè, соништата за брак се поврзани со потребата да се посветиме на нешто и да се држиме до тоа во реалниот живот – вели таа. За потсетување, таа наведува, доколку моментално сте свршени и постојано сонувате за вашата венчавка, Лоенберг вели дека тоа е крајно нормално и нема причина за тревога. „Не дозволувајте вашите соништа да ве полудат. Фокусирајте се на она што е важно во моментов додека ја планирате оваа свадба“, вели таа.

Толку многу вообичаени симболи и теми од соништата не треба секогаш да се сфаќаат буквално, така што соништата за свадби не се исклучок. Само вие можете да откриете што значи одреден сон за вас, а „допирањето“ на сликите, емоциите и симболиката на вашите соништа ќе ве донесе чекор поблиску до декодирање на нивните пораки.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *