June 19, 2024

Владе Јеротиќ беше познат академик и мора да прочитате што рече за љубовта, и мажот и жената, емоционалната, физичката и љубовта на родителите кон децата…

Академик Владе Јеротиќ е роден на 2 август 1924 година во Белград, каде што го завршил основното образование и ја посетувал Втората машка гимназија и Медицинскиот факултет, каде што се стекнал со диплома по психијатрија. Специјализирал невропсихијатрија и психотерапија во Швајцарија, Германија и Франција.

Владе Јеротиќ создаде обемно и сложено дело на полето на психоанализата, психотерапијата, филозофијата, религијата и литературата.

Тој почина во септември 2018 година, а неговите мудри зборови и цитати се уште се паметат и пишуваат за сите идни генерации.

Човекот е задоволен и ужива кога некој го сака, но среќен е кога сака. Љубовта и радоста се секако човечки особини и искуства кои го прават најголемата сила на природата.

Природната потрага по љубов има потреба од поволни услови за развој. Затоа што да сакаш друга личност значи да го разбереш, и секако да му простиш. Не е лесно да се сака маж каков што е, но само ако можеме не само да го прифатиме туку и да го сакаме токму таков каков што е, ќе го охрабриме да стане она што може да биде.

Не знам дали некој човек може да сака ако не бил сакан. Или на друг начин, колку што бевме сакани и со каква сила во детството, толку ги сакаме и другите.

Покорни сме од страв, а послушни од љубов. Ако нема вера, надеж и љубов, а нема вера долго време, потрагата по смислата е во задоволството, задоволувањето на инстинктите и површните сензации.

Не е лесно да се сака маж таков каков што е, но само ако можеме не само да го прифатиме, туку и да го сакаме токму таков каков што е, ќе го поттикнеме да стане она што може да биде. Затоа, ако навистина сакате некого, обидете се да го промените со вашата љубов, а не со ултиматуми.

Колку се поинтензивни желбите, толку е посилен стравот. Ако сте осамени, тоа е затоа што сте се изолирале, ако сте доволно понизни, никогаш нема да бидете осамени. Обидете се да слезете и да научите скромност и никогаш повеќе нема да бидете сами.

Ако мајката со нејзината љубов кон детето изразена со доење, грижа и приврзаност (не прекумерна грижа, бидејќи таа грижа е знак на невротичен страв кај мајката) – на оваа мајчинска љубов наскоро се придружува и таткото – останете доследни во изразувањето на вистината. чувства за детето посветени еден на друг во љубовта) – создадени се поволни услови вербата на детето во животот да остане трајна во него.
Никој не полудел од апстиненција – тоа ви го вели Владе Јеротиќ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *