May 22, 2024

Зошто христијанските невести носат бели венчаници? Дали од нив се бара да носат бели венчаници или може да има и други бои?

Белиот фустан стана симбол на христијанските свадби. Дали тоа значи дека белиот фустан е задолжителен за христијанската младина? Фустаните од други бои се помалку традиционални, но дали се помалку христијански? Белите венчаници ги поврзуваме со невиност и чистота, доблести кои се исклучително важни за некои христијани. Сепак, врската помеѓу белиот фустан и невиноста постои неодамна.

Во средниот век и ренесансата никогаш не се носеле бели венчаници. Белото беше поврзано со жалост, а кога Марија, шкотската кралица, носеше бел венчален фустан во 1559 година, таа беше обвинета дека фрлила проклетство врз нејзиниот сопруг. Нејзината омилена боја била белата, но се верувало дека нејзината клетва ја предизвикала смртта на нејзиниот сопруг само неколку години подоцна.

Во тоа време се носеле венчаници со богати бои од свила, муслин, кадифе и крзно. Тие беа украсени со накит и други симболи на богатство. Бидејќи браковите биле склучени главно од политички или финансиски причини, венчаниците го прикажувале богатството на семејството на невестата.

Освен сето горенаведено, белото не беше практично во тоа време. Белиот фустан би бил невозможен за перење, а на крајот од свадбата би бил валкан од храна, пијалок и танцување. Венчаниците продолжија да се носат како дел од вообичаената женска гардероба во тоа време, така што руинираниот фустан би бил неискористен.

БЕЛИОТ ФУСТАН НА КРАЛИЦАТА ВИКТОРИЈА Белите венчаници станаа популарни дури во средината на 19 век. Дотогаш венчаниците беа претежно сини или црвени. Сината се поврзувала со невиност и чистота, поради што Дева Марија често била прикажана во сина боја. Црвената, од друга страна, ја симболизира плодноста, а со векови најважниот аспект на бракот бил бројот на родени деца во него.

Белиот венчален фустан стана омилен речиси преку ноќ, по свадбата на кралицата Викторија, во 1840 година. Викторија намерно избра бела венчаница поради неговата едноставност. Кога се омажила за принцот Алберт, сакала да ги даде своите завети како вљубена жена, а не како монарх. Многумина првично беа разочарани од изборот на Викторија, но по неколку години, белите венчаници станаа секојдневие.

Белите облеки почнаа да се носат и на крштевките и на првите причести. Ова само ја потврди идејата дека белата венчаница означува невиност. ИСТОКОТ САКА ЦРВЕНО.

Денес, белите венчаници се вообичаени на Запад, но црвените венчаници се вообичаени на исток, бидејќи црвената боја означува среќа. Белата боја таму сè уште симболизира жалење. Христијанка од Индија сигурно нема да се мажи во бел фустан, туку во црвено сари. Иако белите венчаници се сè уште популарни, сè поголем број млади луѓе ги избегнуваат. Ваквите свадби не се ништо помалку христијански. Заветите и личностите ја дефинираат свадбата, а не бојата на венчаницата.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *