May 20, 2024

Дали ви игра очниот капак или мислите дека ушите ви растат? Додека гледате во изворот на светлина, дали одеднаш гледате кругови? Зошто ве боцка додека се смеете? Модерната медицина разјаснила необични телесни реакции и понудила совети како да ги ублажите.

Зошто понекогаш плачеме и се смееме во исто време. Експертите немаат одговор на ова прашање. И плачењето и смеењето се случуваат при силни емоционални состојби, а има и ефект од последователна реакција. Солзите се реакција на низа различни емоции, на болка или тага, а во некои случаи и на екстремна радост. Смеењето и плачењето во исто време е всушност добро, бидејќи и двете го намалуваат стресот.

Зошто плачеме кога сечеме кромид. Кога ќе почнеме да сечкаме кромид, се ослободуваат ензими кои произведуваат гас. Кога ќе стигне до очите, се формира блага сулфурна киселина, која е многу болна. Затоа, мозокот им сигнализира на очите да произведуваат повеќе течност и го исплакнува окото. Затоа следниот пат намалете ја оваа непријатна реакција така што ќе го ставите кромидот во фрижидер пред да го исечете, бидејќи ниските температури го забавуваат ослободувањето на ензимите.

Зошто крцкаат зглобовите. Подлактицата, раката и рамениот зглоб се примери на зглоб каде што две коски се спојуваат на еден зглоб. Кога ќе го притиснете, се турка течноста што се наоѓа во неа, како и гасовите кои потоа излегуваат од течноста. Ослободувањето на воздух во таа зглобна капсула е она што звучи како крцкање. Откако ќе излезе гасот, спојот е малку пофлексибилен, па не може веднаш да пукне по втор пат. Ова се случува затоа што издувните гасови прво мора повторно да се појават во течноста, а тоа трае од 15 до 30 минути. Испуканите зглобови нема да доведат до артритис, но ако тоа го правите често со зглобовите, може да го ослабнете стисокот.

Зошто трепери очниот капак. Овој малку вознемирувачки феномен се јавува почесто на долниот очен капак, а веројатно е предизвикан од „грешка“ во „нервното сигнализирање“. Заморот, стресот и кофеинот ја зголемуваат играта на очните капаци, исто како и заморот на очите, лошата исхрана, прекумерното внесување алкохол и алергиите. За среќа, феноменот е главно бениген и поминува сам по себе. Телото всушност ни покажува дека му треба одмор.

Зошто секогаш ви е ладно. Температурата на телото ја регулира дел од мозокот наречен хипоталамус, кој предизвикува телото да ослободува топлина ако е премногу топло или да се тресе ако е студено, што создава топлина во мускулите. Железото е важно во овој процес, па анемичните луѓе обично се почесто ладни. Покрај тоа, слабата циркулација поради висок крвен притисок или лекови може да доведе до ладни екстремитети.

И лошата функција на тироидната жлезда може да го забави метаболизмот до точка каде што телото не произведува доволно топлина. Ако сте меѓу оние кои секогаш сакаат топла јакна, јадете храна богата со железо – месо, грав и зелен лиснат зеленчук, а избегнувајте никотин бидејќи ги стеснува крвните садови и ја забавува циркулацијата.

Дали ушите растат цел живот? Да. Особено растат до 10-годишна возраст, а потоа нешто побавно (0,22 mm годишно). Други студии покажуваат дека увото расте и по младоста и дека мажите обично имаат поголеми уши од жените. Сепак, големината на ушниот канал не се менува во подоцнежниот живот.

Што предизвикува вкочанетост на рацете и нозете? Овој феномен е последица на прекин на циркулацијата на компримираниот нерв. Обично се чувствува на нозете или рацете. Најчесто, менувањето на положбата и движењето ја решаваат непријатноста, која е главно безопасна. Но, во некои случаи, вкочанетоста може да укаже на дијабетес, лупус, па дури и мултиплекс склероза. Доколку се појавува често, задолжително посетете лекар.

Зошто гледаме светли кругови околу изворите на светлина? Ова е оптичка илузија. Во текот на денот, зеницата се стеснува, па светлината паѓа на самиот центар на окото. Во текот на ноќта, драматично се шири, така што максималната количина на светлина влегува во окото. Гледаме кругови бидејќи нашата природна леќа е тркалезна. Меѓутоа, доколку е честа појавата на кругови, проверете го видот, бидејќи може да има заматување – катаракта.

Зошто понекогаш чуствуваме бодежи од страна? Трчањето и долгото смеење се дополнителен напор за дијафрагмата и може да предизвикаат чувство на пецкање. Ако смеата трае, вдишете многу воздух, белите дробови се полнат и ја притискаат дијафрагмата надолу, па стомачните мускули, кои потоа се напнуваат, ја туркаат дијафрагмата нагоре. Повторениот притисок доведува до грчеви во мускулите кои ги чувствуваме како „пункција“.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *