June 23, 2024

14-годишниот Хантер Олсон го спасил својот колега од гушење со постапката Хајмлих што ја научил на час по здравствена едукација.

Надзорните камери го снимиле моментот кога Олсон скокнал од столот каде што седел и ручал во училишната менза. Видел дека лицето на колегата Џексон Џонсон е поплавено и не може да дише бидејќи парче месо му се заглавило во грлото.

Олсон веднаш презеде акција. Тој ги обви рацете околу стомакот на својот врсник и цврсто го стискаше шест пати, додека не исфрли парче месо од устата.

„Сите бевме на масата и се смеевме. Мислевме дека нешто ситно заглави, а беше многу посериозно“, изјави младиот херој за КУТВ .

Нема поголема награда од спасувањето на туѓ живот. Професорката за здравствено образование Кети Хауа подоцна изјави за Вест Џордан Журнал: „Се надевате дека децата ве слушаат додека предавате, и кога ќе се случи нешто вакво, тогаш знаете дека е така. Нема поголема награда од спасувањето на туѓ живот“.

Хова предава 28 години, додавајќи дека планира на идните студенти да им покаже снимка од херојскиот чин за да им покаже дека учењето на постапката на Хајмлих може да биде многу вредно кога најмалку очекувате.

„Работам со надеж дека ќе создадам одлични луѓе кои ќе бидат добри.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *