June 23, 2024

Грижата за менталното здравје никогаш не била покомплицирана: бурниот секојдневен живот, деловните обврски и комплицираните односи со пријателите и семејството влијаат на нашата душевна состојба, а кога на тоа ќе се додаде пандемијата на коронавирус – сè е уште потешко!

Затоа е особено важно да пронајдеме што повеќе механизми за опуштање и смирување, намалување на нивото на стрес и крвниот притисок, а интересно е што постојат и домашни растенија кои можат да ни помогнат во тоа. Имено, истражувањата покажале дека одредени видови растенија не се само украс во домот, туку и како тие можат поволно да влијаат на менталното здравје.

Една студија објавена во научното списание Журнал за физиолошка антропологија покажа дека растенијата можат да дејствуваат така што во нивна близина се чувствуваме поопуштено и помирно, а во рамките на истражувањето на учесниците им беа дадени две задачи: да пресадат домашни растенија и да решат кратка компјутерска задача. По секоја задача, научниците мереле биолошки фактори поврзани со стресот, како што се отчукувањата на срцето и крвниот притисок, а се покажало дека луѓето кои практикуваат „градинарство“ дома имале далеку поповолен одговор на стресот.

Компјутерските задачи, од друга страна, доведоа до зголемување на отчукувањата на срцето во минута и повисок крвен притисок, иако учесниците беа млади мажи навикнати да работат пред екран. Заклучокот од оваа студија е јасен – ракувањето со растенијата и нивната близина има корисен ефект кога ни треба малку мир и намалување на стресот!

Свекрвин јазик ( Dracaena trifasciata ) Растението е познато и како сабја и меч има африканско потекло и се верува дека ги елиминира формалдехид, бензен, ксилен и трихлоретилен. Згора на тоа, наводно елиминира дури 107 токсини од воздухот! Посебно е добар избор бидејќи не бара премногу светлина и подеднакво напредува во зима, а интересно е што ова растение за разлика од другите ноќе ослободува кислород, а дење впива јаглерод диоксид.

Алое вера Ова растение е познато по бројните придобивки за телото, особено кога станува збор за нега на кожата, а делува и со отстранување на надразнувачи од воздухот кои влијаат на респираторниот систем и предизвикуваат чувство на вознемиреност и стрес.

Англиски бршлен ( Hedera helix ) Ова зимзелено повеќегодишно растение е и природен прочистувач на воздухот, а НАСА и нејзините научници тврдат дека е ненадминато по тоа што лесно и брзо го впива формалдехидот. Исто така, се вели дека е еден од најефикасните природни лекови за намалување на чувството на напнатост и анксиозност.

Камилица ( Matricaria chamomilla ) Познато е дека чајот од камилица е одличен седатив, но чајот и мирисот на ова растение и погледот кон него може да бидат корисни! Благодарение на флаваноидот наречен апигенин, делува смирувачки и корисно е да го имате во близина доколку сте постојано под стрес.

Босилек( Ocimum basilicum ) Речиси и да нема човек кој не го сака мирисот на босилек, кој се должи на линалулот, природен терпентин алкохол кој е присутен во многу цветни и зачинети растенија и често се користи во ароматерапијата. Спроведени се неколку студии за неговите ефекти, а најпозната е онаа што јапонските експерти ја користеле на лабораториски стаорци за да докажат дека линалулот ја намалува „дивиноста“ на гените во екстремно стресни ситуации.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *