April 18, 2024

Медот во храната или пијалокот е здрав, но што се случува кога ќе изедеме една лажица мед пред спиење?

Медот содржи хранлива состојка наречена триптофан, хормон кој ни помага да се опуштиме и му дава на телото сигнал дека е „време за спиење“.

Понекогаш се будиме среде ноќ бидејќи на нашиот мозок му е потребна супстанца наречена гликоген и таа ги стимулира надбубрежните жлезди да ги исфрлат адреналинот и кортизолот од телото. За среќа, медот содржи гликоген, па една лажица мед пред спиење ќе ви помогне да го избегнете адреналинот и да обезбедите добар сон.

Високиот крвен притисок е еден од факторите кои придонесуваат за развој на срцеви заболувања. Медот содржи антиоксиданс за кој е докажано дека го намалува крвниот притисок, па затоа една лажица мед пред спиење е лесен начин да го држите крвниот притисок под контрола.

Триглицеридите се вид на маснотии присутни во крвта. Високото ниво на триглицериди го зголемува ризикот од дијабетес, но и срцеви заболувања. Медот е поврзан со намалување на триглицеридите во телото – претворајќи ги во „сојузници“ кои ја чистат крвта од непотребните масти.

Медот има антибактериско дејство кое го зајакнува имунитетот, што ве прави посилни во борбата против инфекциите предизвикани од бактерии, габи и бројни вируси.

Го забрзува метаболизмот создавајќи термоген ефект. Тоа значи дека ја подобрува циркулацијата, што ја зголемува телесната температура, помагајќи ви да согорувате маснотии без многу проблеми, пишува RTL

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *