May 17, 2024

Животот е сложен и едноставен во исто време. Среќата не мора да чека, среќата самите ја создаваме. Ако понекогаш чувствувате дека сте на погрешен пат или не знаете како да продолжите, само одговорете на овие 7 прашања. Одговорите кријат се што ви треба за среќа.

Истражувањата покажаа дека кога нешто убаво ни се случува во животот, тоа чувство на среќа накратко е на својот врв, а потоа опаѓа. На пример, после свадба чувството на среќа трае околу две години, а новото работно место ги „чува“ позитивните емоции околу една година.

Секој има „точка на среќа“, а дали знаевте дека постои техника со која тоа чувство на среќа може да трае подолго во нашите животи.

Рускиот психолог Иванов смислил техника која ќе ви помогне во тоа. Сè што треба да направите е да одговорите на неколку прашања, но бидете внимателни. Тие одговори мора да бидат искрени.

Што ме загрижува и како можам да победам? Нема нерешливи проблеми. Она што е важно е како се однесуваме кон нив. Нема смисла да се грижиме за минатото, бидејќи не можеме да влијаеме на него, ниту да се грижиме за иднината, бидејќи не знаеме што ни претстои. Обидувате се да живеете најдобро што можете во овој момент.

Што и зошто оставам за подоцна? Дали се водите од она што можете денес, оставете за утре? Добро истражете дали непотребно ги одложувате работите и само трупате обврски. Оваа навика несвесно создава нервоза и го нарушува квалитетот на животот. Справете се со проблемите и обврските. Ова е единствениот начин да се постигне успех и среќа. Не можете да решите проблем ако не се соочите со него.

Кога последен пат направив нешто за прв пат? Исполнувањето на мали и малку поголеми желби ни дава чувство на среќа. Осмелете се, пробајте нешто ново, патувајте, совладајте нова активност, најдете хоби. И ќе видите колку животот може да биде поинтересен, а тие мали чекори колку среќа носат.

За што сум благодарен? Не е толку тешко да ги цените сите добри работи што ви се случуваат.
Секое утро помислете на сите работи и луѓе во вашиот живот и заблагодарете се на судбината. И кога сè ви изгледа црно, најдете една светла точка и заблагодарете се од се срце.
Не штедете на емоциите. Кажете им на вашите најблиски дека ги сакате, дајте комплимент на странец. Направете некому поубав ден, без никаква причина и ќе видите колку посреќни ќе бидете сами.

Која е мојата животна цел? Многу е важно внимателно да размислите за вашата животна цел и насоката во која сакате да се движите. Ако немате план, само ќе талкате. Искрено одговорете си, каде сте во моментот и каде сакате да бидете за година-две.

Кои се приоритетите во мојот живот? Во овој зафатен свет, многу е чесно да се скршне од патот. Многу е важно да се постават приоритети и да се води според тоа. Не можете да ги задоволите сите и да стигнете во сите правци и тоа е сосема во ред. Размислете во што уживате и водете се според тоа.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *