February 24, 2024

Наместо да се обидувате да го охрабрите детето со зборовите „Во ред е, можете да го направите тоа“, застанете и размислете за контекстот и обидете се да идентификувате што чувствува детето тогаш.

Детето толку многу се труди да изгради кула за својот замок, но вие само гледате како расте неговата фрустрација бидејќи коцките едноставно не се вклопуваат на вистински начин.

Веројатно ќе се обидете да го охрабрите велејќи му дека може да го направи тоа, но тоа може да има спротивен ефект и само да ја зголеми неговата фрустрација.

Психологот Сиги Коен вели дека нешто друго всушност се случува под површината. Коен верува дека кога детето ќе каже „не можам“, она што обично сака да го каже е дека му е премногу тешко, дека е уморно или дека едноставно не сака.

На пример, кога детето вели дека не може да направи нешто, вие му одговарате на овие или слични начини:
„Сакаш да кажеш дека е тешко? Во право си, тешко е. Затоа треба да се трудите повеќе. Ајде да се обидеме…“, или „Сакаш, ова ти изгледа невозможно? Мислам дека си уморен и сит, па изгледа невозможно. Направете пауза, земете длабок здив и обидисе се повторно“.

„Ако детето вели дека не може затоа што едноставно не сака, кажете му дека разбирате и објаснете му дека често, кога не сакаме нешто, велиме дека не можеме – но можеме“, вели Коен.

На овој начин ќе му пружите насоки и емоционална поддршка на детето, а тоа може да му помогне, додаде Коен.
Коен смета дека големите предности на овој пристап се. На вашето дете му давате насоки и емоционална поддршка, што во исто време ги потврдува неговите чувства“, вели психологот.

Со други зборови, ги признавате нивните чувства и на тој начин му помагате на детето да не се чувствува осамено додека се чувствува лошо и му давате поддршка, без да го охрабрувате да се откаже и на тој начин да не го постигне она што го зацртало.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *