June 16, 2024

Медот воопшто не е предмет за кој се грижиме дека ќе му помини рокот или ќе мувлоса .

Луѓето секогаш велат дека медот е единствената намирница која трае вечно – вели Марина Маркиз, основач на „Американско здружение за дегустација на мед“ и коавтор на книгата „Мед за кукли“.

Реалноста, вели таа, е малку покомплицирана. Ако е правилно спакуван, ќе издржи многу неповолни услови.
„Сепак, медот не е како виното кое се подобрува со возраста“, рече таа.

Дали медот се расипува? Без разлика дали е сиров или термички обработен мед, ако медот се чува во сад со капак и не се додава вода во него (или со човечка рака или влага во воздухот), тој нема да се расипе.

Медот се состои од околу 80 проценти шеќер (мешавина од фруктоза и гликоза) и 17 проценти вода. Останатите 3 проценти се мешавина од витамини, минерали, ензими, полен и соединенија за вкус.

Благодарение на малата содржина на вода, медот нема да се расипе во традиционална смисла, што значи дека мувлата или опасните бактерии нема да растат во теглата со мед. Дури и ако се складира правилно, неговата арома и вкус може да почнат да исчезнуваат со возраста, но ако не сте професионален дегустатор на мед, можеби нема ни да забележите.

Маркизот обично го користи својот мед во рок од две години од неговото производство. Иако и тогаш не е лошо, вкусот и аромата малку ќе избледат.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *