May 13, 2024

Научниците со децении ги истражуваат разликите меѓу машкиот и женскиот мозок во обид да се справат со многу стереотипи и да покажат дека човечката биологија и верувањата не секогаш се согласуваат. Многумина од нив мислат дека е сосема излишно да се дели мозокот на машки и женски, но не сите се согласуваат со тоа.

Ако верувате дека постојат разлики помеѓу машкиот и женскиот мозок, а во исто време сакате оптички илузии , ние ја имаме вистинската работа за вас. Станува збор за темна фотографија од маж како трча, а прашањето што се наметнува е – дали сте го виделе како трча за да се оддалечи од вас или така да ви се приближува.

Ако сте виделе како се приближува Тоа значи дека имате мозок кој може да се опише како машки, односно да користи аналитички вештини за да решава проблеми. Кога нешто ве интересира, многу брзо и лесно се запознавате со таа тема и не ви е тешко целата енергија да ја насочите на таа една тема или проблем и начинот на кој би ја решиле.

Она што не е точно вашата силна страна е да балансирате повеќе работи и задачи одеднаш, бидејќи не сте добри во мултитаскинг и полесно ви е да се фокусирате на една работа. Кога ќе добиете идеја или ќе најдете нешто за кое сте страсни и посветени, ќе ги браните вашите тврдења со факти бидејќи сте сигурни во вашето истражување и способност да се концентрирате на детали.

Ако сте виделе како се оддалечува значи дека вашето расудување и анализа се секогаш максимално поставени. Се потпирате на вашите сетила и никогаш не брзате кога донесувате одлуки. Вашиот мозок најдобро функционира кога правите нешто креативно или кога создавате нешто од нула.

Добри сте во мултитаскинг и имате одлична меморија, а секогаш можете да сметате на интуицијата и на сите ваши сетила. Тоа значи дека мора да почувствувате многу работи, дури и од далечина, пред да ги сфатите сериозно, и дека ви е важно да го држите вашиот мозок окупиран за да можете секогаш да сметате на тоа.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *