February 24, 2024

Еден странец пристигнал во едно гратче и бидејќи не познавал никого, прашал еден старец на улица, какви луѓе живеат во тој град?

„Какви луѓе бевте во градот од кој дојдовте?“ го праша старецот. Странецот одговорил дека луѓето во градот од каде што доаѓа се лоши и не гостопримливи и дека е среќен што го напуштил тој град. Старецот одговорил дека ќе ги сретне истите луѓе во овој мал град.

Нешто подоцна, друг човек помина низ ова гратче и налета на истиот старец и му го постави истото прашање. „Какви луѓе живеат во овој мал град?“ Старецот му го поставил истото прашање „Какви луѓе живеат во градот од кој дојдовте?“ „Таму живеат многу љубезни, гостопримливи и благородни души“.

Имам уште многу пријатели таму и не ми беше лесно да се разделам со нив. „Истите луѓе ќе ги најдете овде“, одговори старецот. Целата сцена ја гледал локален жител, кој му пришол на старецот и го прашал зошто на еден му рекол дека таму живеат лоши луѓе, а на друг дека таму живеат добри луѓе.

Во секој град има добри и лоши луѓе“, рекол старецот. „Секој го наоѓа тоа што го бара.“ Во животот секогаш среќаваме луѓе како нас. Ако сме незадоволни и лоши, ќе наидеме само на такви луѓе. Ако сме благородни и добри, ќе бидеме опкружени со истите луѓе.

Се зависи од нас, начинот на кој ќе се позиционираме и како се однесуваме со другите. Не се кажува без причина како зрачите и привлекувате. Позитивните луѓе секогаш ќе го најдат доброто и позитивното во луѓето и нештата, а негативните секогаш ќе го гледаат само лошото во сè. Тие се заслепени од нивната негативност која не им дозволува да видат убавина и добрина во луѓето.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *