July 13, 2024

Јаболката се извонредно овошје богато со витамин Ц, витамини од групата Б, калциум, калиум, фосфор, железо, магнезиум и цинк, но овој сочен плод содржи и многу антиоксиданси и растителни влакна кои дополнително го засилуваат одбранбениот систем на телото. Земајќи го ова во предвид, слободно може да се каже дека секое јаболко е микс од супстанции кои делуваат благотворно и на здравјето и на вашиот изглед, а еве како:

Зрели и паднати јаболка, непогодни за потрошувачка или друга обработка, обично се користат за оваа намена.

Јаболките темелно се мијат со проточна вода, оштетените делови се чистат без сечење на јадрото. Се сечат на тенки парчиња или се удираат со дрвен чекан и се ставаат во голема стаклена или во дрвена тегла. Истурете со вода додека не се покрие целосно.

Ставете ги потоа на топло место и по 7-8 дена кашата се цеди преку ситно сито или газа.

Добиениот сок се истура во тегли, и се става 3-4 лажички шеќер. Промешајте додека шеќерот не се раствори целосно. Потоа се остава на топло.

Кога ќе се расчисти ферментираната течност и се формира талог на дното на садот, чистата течност се исцедува со црево, и се истура во шишиња, кои се запечатуваат цврсто и се ставаат во ладна просторија.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *