June 16, 2024

Достоевски е роден во Москва и е еден од најпознатите претставници на реализмот во европската литература. .
Најпознати дела на овој писател се „ Злосторство и казна “, „Браќа Карамазови“, „ Идиот “, „Коцкар“, како и многу други.

Во еден момент, Фјодор Достоевск беше дури и осуден на смрт за неговите постапки против тогашната власт, но таа казна подоцна беше сменета во осум години тешка работа.

Тој беше во брак со Марија Исаев до нејзината смрт, која многу тешко ја издржа, по што се верува дека бил во депресија.

Имал проблеми со коцкањето, поради што често бил во долгови. За да ги отплати своите долгови, тој напиша некои од неговите најпознати дела, како „Злосторство и казна“ и „Коцкар“.

Починал на 9 февруари 1881 година во Санкт Петербург.

Некои од неговите најпознати цитати се:

Сите идеали на овој свет не вредат за солзите на едно дете. Лажењето е единствената човечка привилегија што ја немаат другите организми.

Да сакаш некого значи да го гледаш како што Бог сакал да биде. Тајната на човечкиот живот не е само во живеењето, туку во тоа зошто живее.

Човекот е склон да ги набројува своите неволји, но никогаш не ги набројува своите радости. Ако ги набројав онака како што заслужуваат, ќе видам дека секој има доволно среќа во животот.

Преземањето на првиот чекор, кажувањето нов збор е она од што луѓето најмногу се плашат.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *