June 16, 2024

Познатиот британски научник Стивен Хокинг во својата најнова, постхумно објавена книга предупреди дека науката и образованието ширум светот се „денес во опасност повеќе од кога било досега“.

Во својата книга „Кратки одговори на големи прашања“, претставена во Лондон, Хокинг оценил дека два настани од 2016 година – изборот на Доналд Трамп за претседател на САД и референдумската одлука на Британците за напуштање на ЕУ, се дел од глобален бунт против експертите, вклучително и научниците “.

Сфаќајќи дека науката допрва треба да понуди одговори на големите предизвици за човештвото – климатските промени, пренаселеноста, исчезнувањето на видовите, уништувањето на шумите и деградацијата на океаните , Хокинг апелирал до младите луѓе „да гледаат во ѕвездите, а не долу“.

Обидете се да му дадете значење на она што го гледате , запрашајте се што го овозможува постоењето на универзумот. Важно е да не се откажувате. Ослободете ја вашата имагинација . Обликувајте ја иднината – пишува во последната книга на Хокинг .

Овај англиски физичар верувал дека најголемата закана за Земјата е судирот со голем астероид, како оној што ги уби диносаурусите . „Сепак, немаме одбрана од тоа “, напишал тој.

Климатските промени се уште понепосредна закана. Зголемувањето на температурата на океаните ќе ги стопи ледените капаци и ќе ослободи големи количества јаглерод диоксид . Двете последици би можеле да создадат клима како на Венера, со температура од 250 степени Целзиусови – предупреди Хокинг .

Еден од најпочитуваните научници на денешницата почина во март 2018г. на 76-годишна возраст. Со децении боледувал од миотрофична латерална склероза и користел инвалидска количка, а зборувал со помош на компјутерски синтисајзер.

Ќерката на Хокинг, Луси, која присуствувала на промоцијата на книгата во 2021г., изјави дека го доживеала слушањето на непогрешливиот глас на нејзиниот татко „многу емотивно“ .

Се свртев затоа што очите ми се наполнија со солзи . „Понекогаш се чувствувам како да е сè уште тука затоа што зборуваме за него, го слушаме неговиот глас и ги гледаме неговите слики , а потоа нешто нè потсетува дека не напуштил“, рече Хокинг .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *