July 18, 2024

Sad crying caucasian little girl

Како одговор на неблагодарноста на децата, имаме неколку опции: да им се препуштиме, да се караме со нив или да им научиме важна лекција. Оваа мајка го одбрала последното.

Во културата која учи дека секој мора да има сè и да се стави само себеси на прво место, се раѓа разгалување и чувство на привилегија кон другите, па не е ни чудо што одгледуваме генерација млади луѓе кои немаат идеја кои се среќни што имаат сè што можат или имаат.

Како одговор на неблагодарноста на децата, имаме неколку опции: да им се препуштиме, да се караме со нив или да им научиме важна лекција. Честопати е најлесно да им се предадете и да им го дадете она што го сакаат, но тоа не е добар пристап. За среќа, постојат мајки како Хејли Хасел кои решиле да работат напорно за да ја научат својата ќерка како да биде благодарна, пишува Фејт .

Во објава на Фејсбук, Хејли објасни дека нејзината ќерка Присли едноставно полудела кога добила футрола за моливи што веќе ја имаат сите во нејзиното одделение. Во лутина го фрлила во корпа за отпадоци и рекла дека повеќе не го сака.

Иако и самата била во искушение да полуди по тоа бидејќи футролата за молив што ја барала ја фрлила. Хејли решила да и одржи на ќерка си на многу важна лекција.

„Глупаво е, сите во класот ја имаат… не ја сакам повеќе“

Таа напиша: Пресли научи многу важна лекција денес… Отидов во три различни продавници за да ја купам оваа футрола за молив што сега ја гледате во ѓубрето. Кога ја изненадив попладнево (затоа што мислев дека ќе биде пресреќна) таа само зјапа во неа, а потоа ја фрли во ѓубре и ја тресна вратата од нејзината соба.

Таа извика: „Тоа е глупаво, сите во класот го имаат… Не ја сакам повеќе“. МООООЛИМ, ШТО ??? Тогаш најверојатно чадот почна да ми излегува од ушите и многу се трудев да не полудам по неа – се трудев максимално да се грижам за неа финансиски и да и дозволам се што и треба и повеќе.

Но, мислев дека секогаш ја научив да биде благодарна и да знае колку е навистина среќна – очигледно ѝ треба нова лекција. Пред целосно да полудам, се обидов да се смирам и реков: „Во ред, тоа е во ред. Потоа одам по футрола за моливи што допрва ќе ја користи… Се вратив со нејзината нова футрола, која беше пластична кеса.

Благодарноста може да ја сврти секоја ситуација. Ѝ реков да ја извади футролата за моливи од ѓубрето и утре ќе најдеме дете да му ја дадеме. Дете чии мама и тато немаат доволно пари за училишен прибор или дете кое нема ни мама и тато.

И објаснив дека не е привилегирана да има нешто посебно и дека зема здраво за готово сè што има… Така, отсега ќе ја користи таа чанта и лично ќе му дава футрола за моливи на детето кое ќе му биде потребно. Можеби понекогаш претерувам, но се ќе дадов да го имав она што таа го има сега кога бев дете.

Навистина верувам дека треба да ја промениме нашата перцепција и дека благодарноста може да ја промени секоја ситуација во животот.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *