July 13, 2024

Восхитувачка е приказната за мачорот Оскар, жител на дом за стари лица во Америка.
Велат дека мачките се суштества на темнината и на „оној свет“. Тие биле обожувани во културите на древниот Египет и отсекогаш се верувало дека чувствуваат работи што не можеме да ги почуствуваме ние. Типична појава за нив е тоа што ноќе се будни, кога гледаат подобро, додека дење најчесто дремат.

Оскар, сиво-белата мачка од Домот за стари лица Стире во Провиденс, Род Ајленд, е токму таква, а тоа е животно кое има посебни „моќи“ – може да насети кога некој ќе умре. Имено, челниците на таа институција за стари лица забележале дека во моментите непосредно пред да умре пациент , мачката оди кај таа личност и мирно седнува на неговиот кревет.

Тоа е момент кој како да сака да разубави нечии последни моменти или да му даде чувство на топлина и удобност… За да знаат сите дека не заминуваат сами. Кај многумина знаеше само да се стутка, а верувам дека му е пријатно да го слушнат неговото предење и да ги видат тие мали уши – изјавија претходно за американските медиуми вработените во старечкиот дом.

Броење на последните часови Кога Оскар ќе се свитка покрај станар, вработените во домот веќе сфаќаат дека тој ќе умре, а најверојатно за неколку часа. Бидејќи ова се покажа како точно во дури 25 случаи, медицинските сестри, ги предупредуваат членовите на семејството да побрзаат кај пациентот штом мачката ќе се насели.

Присуството на Оскар даде чувство на завршеност, задоволство и мир. Мачката ќе внесе посебно спокојство во собата. Што е помирно од мачка што се врти? – потврди еден станар од домот.
Според вработените, Оскар почнал да патролира низ собите на одделенијата шест месеци откако бил посвоен како маче.

Тој не е од оние мачки кои се пријателски расположени кон луѓето, но знаеше како да ги лекува пациентите со деменција, Алцхајмерова и Паркинсонова болест – напиша британски „The Guardian“ уште во 2007 година кога Оскар стана во фокусот на светската јавност. поради неговите „моќи“.

Докторката која работи во центарот, Џоан Тено од Универзитетот Браун, изјавила дека се уверила во талентот на Оскар откако во една прилика изгледало дека тој грешил. Набљудувајќи еден пациент, д-р Тено рече дека видела дека лицето не јаде, дека тешко дише и дека нејзините нозе имаат синкава нијанса – знаци кои често значат дека смртта е близу. Сепак, Оскар не сакал да остане во женската соба, а доктор Тено мислел дека тоа значи дека неговата „серија хитови“ е прекината. Се испоставило дека сепак имало време пациентката да замине во тешка состојба бидејќи мачката се вратила два часа пред нејзината смрт и ја испратила како што можел само тој.

Научниците се уште не се сигурни дали има некаква основа за талентот на Оскар или можеби некои други фактори. На пример, се веруваше дека го привлекуваат топли ќебиња, кои често се носат на тешко болни пациенти.

Врз основа на искуството на Оскар, беа направени студии, многу весници пишуваа за него и ја пренесоа неговата приказна преку ударни вести. Меѓу нив е и Си-Ен-Ен, кој во 2005 година објави дека ниту една мачка никогаш не направила нешто слично.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *