July 18, 2024

Верувале или не, докажано е дека кучињата можат да помирисаат рак на белите дробови од здивот на нивниот сопственик!

Покрај тоа што можат да тренираат за пронаоѓање исчезнати луѓе и скриени супстанци, еkсплозиви и други предмети, кучињата , благодарение на своето силно сетило за мирис , можат да детектираат болести кај нивните сопственици. Во исто време, зборуваме за просечен миленик, а не за специјално дресирани животни!

Сетилото за мирис на кучето може да намириса единици во трилион молекули , така што нешто што може да се спореди со капка вода во олимписки базен, тоа е големината на молекулите што кучето може да ги открие. Тие имаат 40 пати повеќе рецептори од луѓето и јас мислам дека е незамисливо да доживееме нешто такво“.Благодарение на таа способност кучињата можат да ја помирисаат секоја промена во нашето тело.

„Сè што го менува нашиот мирис , па дури и на молекуларно ниво, тоа е сигнал за кучето и тој ќе го мириса . Допрва треба да научиме какви состојби или болести нè менуваат во таа мера, за да станат достапни за кучињата, за да можеме да ги научиме да реагираат и на тој начин да си ги спасиме животите со помош на овие миленици во улога на помагачи , веројатноста е многу голема и се движи до 80% , но сепак постои можност тоа да е само веројатност, а не факт“, вели др. Бабиќ.

Тој, исто така, истакна дека британските научници во моментов развиваат робот кој ќе помогне во дијагностицирањето на ракот на дојката , кој би ги анализирал молекулите на мирис на кучиња и ќе го предвиди степенот на малигнитет на ракот , но тоа се уште е далеку од реализација.

  • Овие 9 неочекувани состојби кучето може да ги открие за својот сопственик само благодарение на сетилото за мирис:

Паркинсонова болест и мигрена. Оваа идеја ја поттикнала една жена од Шкотска која инаку има супер сетило за мирис , па дури шест години пред појавата на Паркинсоновата болест забележала дека нејзиниот сопруг има поинаков мирис. После тоа почнале да работат во Манчестер на дресирање кучиња кои би можеле да ја откријат појавата на оваа болест. Дополнително, откриле дека кучето може да мириса кога човек ќе почне да има мигрена “, објасни д-р Бабиќ.

Промени во нивото на шеќер во крвта. Научните студии потврдија дека кучињата чувствуваат пад на нивото на гликоза во крвта. По мирисот на нашата пот, тие можат точно да утврдат во каква состојба се наоѓаме, што им помага на луѓето кои патат од дијабетес. Специјално обучените кучиња можат да им помогнат да откријат проблем пред да пристигнат опасните симптоми, за да можат да земаат лекови или да побараат помош навреме . Во такви ситуации кучето ќе покаже знаци на стрес и ќе се обиде да го привлече вниманието на сопственикот.

Раk Поради ракот, клетките функционираат поинаку отколку кај здрава личност, тие брзо се делат за да може туморот да расте. Оштетените клетки произведуваат специфичен протеин што кучињата можат да го мирисаат. Докажано е дека кучињата можат да намирисаат раk на белите дробови од здивот на нивниот сопственик или раk на простата и бубрегот, од мирисот на урината. Исто така, постојат индикации дека кучињата дури можат да ги помирисаат промените во клетките на кожата и да откријат меланом , како и рак на дебелото црево. Во некои светски клиники користат дури и специјално обучени кучиња кои можат да мирисаат на рак на дојка во рана фаза.

Идентитет Повеќето луѓе ги препознаваат другите по изгледот, но не и кучињата. Тие се потпираат на својата муцка за препознавање. За кучињата, секој поединец има уникатен мирис како отпечаток од прст. Експертите исто така тврдат дека кучињата можат да мирисаат на познати луѓе или места дури и ако мирисот е измешан со парфем или неговото присуство е прикриено од некој друг мирис. Дополнително, кучињата ги разликуваат идентичните близнаци само по мирис. Полицијата и другите служби ја користат оваа способност кога бараат изгубени луѓе или во други итни случаи.

Епилептичен напад Кучињата можат да откријат дека на сопственикот му се подготвува епилептичен напад 45 минути пред да се случи. Иако не е познат точниот механизам на откривање, се претпоставува дека кучето мириса посебен мирис што човекот го испушта пред нападот. Во тој случај, кучето може да се однесува чудно, да лае или да ржи. Исто така, за време на нападот, кучињата обично остануваат со своите сопственици, чувајќи ги.

Знае дека сте допреле друго куче. Кучињата испраќаат пораки едни на други користејќи феромони , хемикалија што ја лачат во урината, преку кожата, крзното и фекалната материја. Ако сте посетиле пријател кој има куче, вашето домашно милениче ќе го знае тоа. Ќе ве душка кога ќе дојдете дома за да открие со кого се дружите. Информациите што ќе ги добие кучето му кажуваат какво е, колкаво е кучето и дали е здраво. Ако е пољубоморен тип, може да доживеете навредено однесување и одбивање на контакт.

Бременост. Секоја, дури и најмала промена во мирисот на нашето тело, кучето веднаш ќе мириса. Ако сте бремени, телото поминува низ хормонални промени кои вашето домашно милениче едноставно не може да ги игнорира. Експертите велат дека кучето може многу рано да ја открие бременоста на сопственикот само по мирисот и начинот на кој се движи вашето тело. Бидејќи сте станале нова личност за нив, тие би можеле да го променат своето однесување кон вас.

Бура и ураган. Кучињата се поблиску до природата отколку луѓето. Со шмркање на воздухот, тие можат да предвидат и најмали промени во временските услови. Покрај тоа, тие имаат заострено чувство за геомагнетното поле и вибрациите, така што нивното предвидување за временските промени може да биде навистина сигурно.

Адисонова болест Болест на надбубрежните жлезди што може да го загрози животот на пациентот – тие често се онесвестуваат и имаат потреба од реанимација . Кучето го чувствува тоа и почнува чудно да се однесува.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *