June 16, 2024

Многупати сме го слушнале советот „Плачи, ќе ти биде полесно“, но малкумина од нас се запрашале дали постои медицинско објаснување што би го поткрепило ова тврдење.

Многумина сметаат дека солзите се одраз на слабост и ретко пролеваат. Сепак, бројни студии покажуваат дека плачењето ја зајакнува самодовербата, ги намалува алергиите, ја ублажува болката при ревматоиден артритис, го регулира имунолошкиот систем и влијае на целокупната благосостојба.

Рефлексните солзи главно се состојат од 98% вода, а емоционалните солзи содржат многу други супстанции, во различни концентрации. Еден од нив е пролактинот, најпознат по неговата важна улога во производството на млеко кај доилките. Постојат и адренокортикотропни хормони, кои укажуваат на високо ниво на стрес.

Друга хемикалија која може да се најде во таквите солзи е леуцин-енкефалин, невротрансмитер кој ја намалува болката и го подобрува расположението.

Го намалува стресот. Ако сте личност која лесно ги покажува емоциите, тогаш полесно ќе се справувате со тешките животни ситуации. Откако ќе го „отплатите своето“, ќе почувствувате олеснување и ќе можете појасно да ја видите ситуацијата која ви донесе солзи.

Плачењето е исто така знак дека не се плашите од она што го чувствувате. Плачењето е знак дека ја прифаќате вашата ранливост и чувствителност. Тоа е знак дека сте силна личност. Плачењето е и знак за здраво срце и мозок.

Ја подобрува комуникацијата. Плачењето може да го пренесе она што не може да се искаже со зборови, особено во врската. Плачењето може да ја ублажи расправијата и да го нагласи она што не е изразено со зборови или едноставно да ја нагласи важноста на чувствата зад дијалогот. Да заклучиме, доброто плачење може да не излечи и психички и физички и да ги подобри односите меѓу луѓето.

Ги уништува бактериите Плачењето може да биде добар начин да се ослободите од бактериите. Солзите содржат лизозим – ензим кој има антиинфламаторно дејство. Се наоѓа и во спермата, мајчиното млеко, плунката и слузот и убива речиси 90% од сите видови бактерии во рок од 10 минути.

Го подобрува расположението. Солзите можат да ни го подобрат расположението подобро од кој било антидепресив моментално достапен на пазарот. Студијата спроведена во 2008 година на Универзитетот во Јужна Флорида открива дека 90 отсто од луѓето кои плачеле во стресни ситуации почувствувале значително олеснување и подобрено расположение. Поединците со анксиозно растројство имаат помала веројатност да искусат какви било негативни ефекти по плачењето.

Заклучокот од сето ова е дека можете слободно да плачете ако плачете и да не се воздржувате кога се во прашање емоциите. Плачењето е здраво и навистина ни помага да се чувствуваме подобро, но и посилно.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *