February 24, 2024

female senior in care home

Мозочната магла е термин кој се користи за опишување на чувствата на заборавеност, недостаток на фокус и збунетост
Ваквата состојба ја преживеала и Драгана (43) од Белград, која како што вели многу тешко ја воспоставила вистинската дијагноза.

Неколку месеци била целосно надвор од фокусот, по што посетила психотерапевт. Сега вели дека е многу подобра, но дека и понатаму го губи фокусот, поради што понекогаш е страшно вознемирена.

Симптомите на мозочна магла може да вклучуваат чувство на замор, дезориентација или расеаност. Можеби ќе заборавите да ја завршите задачата што ви е при рака или едноставно ќе ви треба повеќе време од вообичаено за да ја завршите задачата. Со тоа доаѓаат главоболки, проблеми со меморијата и недостаток на ментална јасност.

„Најлошото во сето ова“, вели Драгана, е што постојано сте свесни дека нешто не е во ред, а не знаете што е тоа.
„На моменти мислев дека станувам дементна“, додаде таа.

Колку е сериозна состојбата говори и фактот дека на почетокот на нејзината кариера, Гајатри Деви, невролог од болницата Ленокс Хил во Њујорк, направила фатална грешка: погрешно и дијагностицирала Алцхајмерова болест на жена која минувала низ менопауза.

По серија третмани, од кои последниот вклучуваше естроген, здравјето на жената се подобри и д-р Деви сфати дека првичните симптоми – губење на меморијата, дезориентација – всушност имаат сосема друга причина.

Жените се всушност на почеток на менопаузата, а причините можат да бидат различни, а едни од најчестите се анксиозност, недостаток на сон, стрес и хормонални промени.

„Доколку чувствувате дека го губите фокусот и не можете да се концентрирате кога станува збор за вообичаени и едноставни работи, задолжително обратете се кај вашиот лекар“, вели Драгана.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *