May 18, 2024

Семејството на некогаш најмоќниот човек и доживотен претседател, Јосип Броз Тито, главно живее затскриено. Поради тој факт, интересот на јавноста го привлече неговата правнука Сара Зидаревиќ (27).

По примерот на родителите, Сара се сврте кон уметноста, па убавата правнука на Тито реши да се запише на сликарство на Академијата за ликовни уметности во Загреб, а досега имаше две самостојни изложби.

Мајка на младата Сара е Александра Саша Броз, која е внука на Јосип Броз Тито.Александра театарски и телевизиски режисер се разведе од актерот Ранко Зидаревиќ, таткото на Сара. Според него, додека дише ќе се обиде да го промовира делото на својот дедо Тито.

Поголемиот дел од времето го поминував со дедо ми на Бриони, и му беше важно внуката да биде добра ученичка. Заради големиот успех во училиштето ми подари папагал Кроки – рекла таа.

Како што изјави Сара за медиумите, покрај разводот на нејзините родители по шест години брак, нејзиното воспитување го одбележале и бројни патувања низ Европа и светот, бидејќи нејзиниот дедо Мишо Броз служел како дипломат во Египет, Индонезија, Сингапур, Русија и Филипините..

Таа се откажа од своето презиме. Младата уметничка неодамна го промени презимето, бидејќи нејзината мајка вели дека тоа го направила затоа што не сакала да го носи тој товар на грб.

„Пред две години рече дека сака да се извлече од товарот на моето презимето , па реши да го земе презимето на баба и Хас“, изјави Саша Броз за „Вечерњи лист“.

Таа додаде дека таа и нејзиниот сопруг ја поддржале нејзината ќерка во нејзината одлука бидејќи, како што и самата истакна, знаат што значи да се носи товарот на познатото презиме.

Чувствувавме дека тоа ѝ дојде природно и дека има смисла“, додаде Саша Броз.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *