July 13, 2024

Кафето е еден од најпопуларните пијалоци во светот, а повеќето од нас не можат да замислат ден без мала шолја црн пијалок. И тоа е точно колку често го започнуваме денот

Во трката за титулата најконзумен пијалок, кафето е на второ место по водата. Зошто сме толку желни да посегнеме по кафе и дали неговите научно докажани својства за поттикнување на здравјето го оправдуваат пиењето било каква количина кафе во секое време? Проверуваме.

И покрај митот кој се повторува, има малку научни докази кои сугерираат дека пиењето кафе на празен стомак е лошо за вашето здравје. Постојат знаци дека ќе има сличен ефект врз вашето тело без разлика кога ќе го консумирате. Сепак, постојат и други околности поради кои кафето пред појадок не е најдобар избор, особено ако пиете само кафе со млеко.

Дали кафето предизвикува дигестивни проблеми ?

Мит. Истражувањата покажуваат дека кафето може да го стимулира производството на стомачна киселина. Како резултат на тоа, многу луѓе веруваат дека кафето го иритира желудникот, ги влошува симптомите на цревните нарушувања како што е синдромот на нервозно дебело црево (IBS) и предизвикува металоиди, чиреви, гадење и ги влошува симптомите на рефлукс на киселина и варење.

Овој ефект наводно се влошува кога пиете кафе на празен стомак, на кој му недостасуваат други супстанции кои можат да ги заштитат мукозните мембрани на органите. Сепак, не постојат убедливи докази дека пиењето кафе (дури и на празен стомак) е силно поврзано со дигестивни проблеми.
Некои луѓе доживуваат металоиди или варење додека пијат кафе поради нивната екстремна чувствителност на кафе.

Дали кафето го зголемува нивото на кортизол? Делумно точно. Друг вообичаен аргумент е дека пиењето кафе на празен стомак може да го зголеми нивото на хормонот на стрес кортизол. Кортизолот се произведува од надбубрежните жлезди и помага во регулирањето на метаболизмот, крвниот притисок и нивото на шеќер во крвта. Сепак, неговото зголемено ниво може да биде штетно за вашето здравје.

Нивото на кортизол достигнува максимум по будењето, паѓа во текот на денот и повторно го достигнува својот врв во раните фази на сонот. Кафето всушност го стимулира производството на кортизол, па затоа некои луѓе тврдат дека пиењето наутро, кога нивото на кортизол е високо, може да биде опасно. Сепак, според истражувачите, луѓето кои редовно пијат кафе доживуваат мал или никаков раст. Според достапните информации, негативните ефекти од претерано високите нивоа на кортизол не се поврзани со консумирањето кафе.

Во врска со горенаведеното, се наметнува поинаков, логичен заклучок, кој често го поставуваат експертите кога станува збор за кафето. Бидејќи нивото на кортизол е највисоко наутро, пиењето кафе за будење е бесмислено. Ќе имаме многу подобри од неговите стимулирачки својства кога нивото на кортизол ќе почне да опаѓа, неколку часа по станувањето од кревет.

Дали можете да пиете кафе на празен стомак? Да можете. Не постојат научно докажани негативни ефекти од пиењето кафе пред првиот оброк. Има и други причини да размислите дали е најдобриот избор да се започне денот со кафе.

Негативни ефекти од пиење кафе на празен стомак. Кафето може да има и неколку негативни несакани ефекти, без разлика дали го пиете на празен стомак или откако ќе јадете:

Кофеинот може да предизвика зависност и некои луѓе се особено чувствителни на него, премногу пиење може да доведе до анксиозност, пиењето кафе кај некои луѓе може да предизвика главоболки, мигрена и висок крвен притисок. Пиењето кафе со млеко (или билни пијалоци) на празен стомак може да предизвика висок скок на шеќерот во крвта и да го отежне контролирањето на гликемијата.

Од таа причина, повеќето експерти препорачуваат здрав разум и да не се надминуваат безбедните дози на конзумирани кофеин, кои се наоѓаат и во чајот. Се препорачува да се ограничи потрошувачката на кофеин на околу 400 mg на ден, или околу 4-5 шолји кафе и да се избегнува пиење кафе пред спиење.

Бремените или доилките треба да го минимизираат внесениот кофеин на 1-2 шолји кафе дневно или воопшто да не го пијат – кофеинот лесно поминува низ плацентата. Исто така, наместо инстант кафе, се препорачува да се консумира сварено или еспресо кафе.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *