July 19, 2024

Оваа состојба често е резултат на искривена слика за себе. Не е невообичаено понекогаш да се чувствувате виновни ако причините се оправдани. Ова е дури и пожелно, бидејќи оние кои воопшто го немаат ова чувство, најчесто имаат проблем од подлабока природа.

Меѓутоа, зошто некои луѓе имаат прекумерно и непотребно чувство на вина и како се решава ова нарушување?
Според многу истражувања, жените имаат поголема веројатност да развијат чувство на вина отколку мажите. Исто така, беше откриено дека вообичаената вина кај жените е поголема отколку кај мажите, на сите возрасти. Студиите исто така открија дека жените се посвесни и повеќе зборуваат за вината што ја чувствуваат, во споредба со мажите.

Дали само обвинувањето е здраво или не? Може да биде и двете. Здравото чувство на вина ве мотивира да живеете во согласност со вашите автентични вредности, што пак може да ги подобри вашите односи со другите. Сепак, непотребното или прекумерното чувство на вина може да биде и психолошки товар, што ги попречува вашите емоции и квалитетот на животот.

Прекумерното или несоодветното чувство на вина е еден од симптомите на клиничката депресија. Прекумерното чувство на вина е исто така поврзано со историја на детска траума и посттрауматско стресно нарушување.

Чувството на вина, исто така, може да предизвика чувство на недостапност, можеби вкоренето во односите со критички, запоставени или насилни родители.

Како да се ослободите од постојаното чувство на вина? Доколку сте склони кон чувство на нездрава вина која постојано ве мачи затоа што не правите доволно, применете ги следните совети за да се ослободите од неа. Потребно е многу вежбање и конструктивно размислување за да се промени воспоставениот модел на вина. Бидете трпеливи и нежни со себе во процесот.

Барајте докази што ја побиваат вашата вина: Ако се чувствувате виновни што не правите доволно за вашите деца, партнер или семејство, наведете ги сите работи што редовно ги правите за нив. Потоа чувајте го списокот во вашата чанта или паричник и гледајте го секој пат кога ќе се чувствувате виновни.

Бидете директни и добијте повеќе информации: Прашајте ги луѓето што мислите дека ги запоставувате дали навистина се чувствуваат запоставено? Размислете дали овие луѓе имаат тенденција да очекуваат премногу од вас и не преземаат доволно одговорност за себе. Потоа размислете како надворешниот набљудувач може да ја види ситуацијата. Доколку одлучите дека навистина ги запоставувате, тогаш презентирајте некои решенија или компромиси кои би ги задоволиле сечии потреби.

Ценете се себеси и сè што правите: Почнете да водите дневник за самопочит каде на крајот од денот ќе запишете најмалку три работи што сте ги направиле тој ден, а кои ви помогнале да постигнете некои цели или да помогнете некому. На крајот на неделата прочитајте што сте напишале. Вината и перфекционизмот имаат негативни предрасуди. Често неправедно ве „обвинуваат“ дека не ги правите работите како што треба. Со запишување на она што всушност сте го направиле, можете да ги надминете овие предрасуди и да се фокусирате на вашите достигнувања.

Намалете го „црно-белото“ размислување: Дали размислувате за дадена ситуација во сите или само во најлошите услови? Дали мислите дека ако не сте совршената партнерка/ќерка/родител, тогаш мора да бидете најлошиот на планетата? Обидете се да најдете сива боја во средината на црно и бело. Размислете за други начини да ја видите ситуацијата. Обидете се да ги оцените вашите напори во контекст на целата ситуација, наместо секогаш да очекувате совршенство од себе.

Барајте емоции под чувството на вина: Дали знаете дека основната вина може да прикрие други чувства како лутина, заплашување или незадоволство? Ако сте во врска со многу нарцисоидна или емотивно хендикепирана личност, вашиот партнер може да ве увери дека сте себични затоа што поставувате граници и велите не. Со текот на времето, вашата вина и внатрешен конфликт всушност можат да бидат маска за вашето незадоволство.

Разберете дека е во ред да се грижите за сопствените потреби!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *