July 18, 2024

Маж од Канада живее необичен живот на остров кој самиот го изградил.
Канаѓанецот Шадоу повеќе од 17 години живее на пловечки остров во Виџон Слау, Канада, а интересно е што сам го направил островот од фрлени работи .

Кога е зима, тој собира дрва од реката за загревање , си одгледува свежа храна во градината и носи вода од блискиот извор . Благодарение на соларните панели има електрична енергија.

Exploring Alternatives го посети Шадоу, кој им го покажа својот дом и раскажа како и зошто дошол на идеја да живее на тој начин.

Својот остров го нарекол Nowhere Island, а неговата главна цел е да ја заштити животната средина.
Како што рекол во интервјуто, животот во градот му бил досаден, па сакал да направи нешто подобро. Така тој дошол на идеја да изгради остров подалеку од градот.

Изградил две куќи на мал остров , кокошарник, градина и магацин.
Секој дел од островот плови независно со свој офлајн соларен панел кој му обезбедува електрична енергија. На тој начин, ако островот се распадне за време на бура, електроенергетскиот систем нема да се оштети.

Најголемите закани со кои се соочува во областа се ловокрадците, загадувањето, филмските екипи и локалната власт, која со години се обидува да го избрка од сопствениот остров.

Тој секојдневно патува по реката со својот кајак, купува ѓубре и им помага на животните на кои им е потребна помош. Кога оди во град и назад, го губи цел ден, а за тоа му треба кајак и велосипед.

Вози со кајак до автопатот, а потоа со велосипед до градот каде што ги надополнува залихите.
Тој има многу пријатели и семејство во градот кои понекогаш го посетуваат.

Шадоу секој ден на Инстаграм ги објавува своите авантури од островот каде го следат 13.000 луѓе.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *