July 15, 2024

Размислете добро и обидете се да и дадете уште една шанса на вашата врска. Теоретски би било одлично бракот или врската да функционира постојано без никакви проблеми, но реалноста е сосема поинаква. Бракот бара многу труд и компромиси, а кризите се неизбежни.

Она што е важно е како се справувате со проблемите. Пред да донесете некои драстични и конечни одлуки, прво обидете се повторно да ги претворите негативните работи во позитивни.

Дали е вашиот брак или нешто друго што ве прави неволни? Доколку се приближувате до седмата годишнина од вашата врска и сакате да ја прекинете врската со партнерот, размислете дали тоа е само желба за промени. Ако сметате дека вашата врска е стагнација или здодевна, погледнете го вашиот живот како целина. Дали вашата врска е на вистинскиот пат или вашиот живот целосно? Луѓето можат да го пренесат чувството на здодевност или недостаток на ентузијазам од една сфера на животот во друга, на пример љубов, без нивниот партнер да има никаква врска со тоа – објаснува психологот Мери Ленд.

Потсетете се зошто сте му благодарни на партнерот. И покажете му го тоа.
Запрашајте се дали сте благодарни што се имате еден со друг. Ако се покаже дека немате многу причини да бидете благодарни, сега е идеално време да се запрашате која е причината за тоа. Кога ќе ги откриете причините за недостаток на благодарност, би било добро да покажете за што сте благодарни, без разлика колку е тоа малце.

Ако не можете да најдете нешто за што ќе бидете благодарни, тогаш треба да го сфатите како показател за многу поголеми проблеми во врската. Само со разговор можете да дојдете до суштината на вашите проблеми – објаснува брачниот терапевт Гери Браун.

Фазата на меден месец не трае вечно. Секоја врска на почетокот е возбудлива, но со текот на времето прераснува во стара, понекогаш досадна љубов. Ова се случува околу втората годишнина од врската, кога еуфоријата, која не е одржлива за нашите тела, преминува во интимност. Разговарав со многу разведени луѓе кои решија да ја прекинат врската по две години, а често овие луѓе после тоа повторно влегуваа во врски кои повторно беа неуспешни.

Ова е вистински предизвик во бракот: Мораме да ја прифатиме реалноста дека со текот на времето врските стануваат рутина која не е возбудлива, туку се заснова на многу поважно пријателство, сигурност и взаемна посветеност – изјави Ирис Краснов, авторка на „Тајниот живот на жените. и „Предавање во брак“.

Покажете интерес за хобито на вашиот партнер. Придружете му се на партнерот во едно од неговите хоби, без разлика колку сте незаинтересирани. Кога врската станува рутина, интересите на партнерите кои немаат никаква врска со вас често стануваат дел од проблемот. Долгорочните бракови се успешни затоа што партнерот е поважен од нивното слободно време. Изберете време и придружете му се на вашиот партнер во еден момент. Ако сака воени филмови (а не сте баш воодушевени), изненадете го и купете билети за кино и однесете го да гледа нов воен филм. Дајте му уште една шанса на неговиот интерес, можеби ќе ви се допадне овој пат – советува Карл Пилемер, професор на Универзитетот Корнел.

Заборавете на терминот „идеална врска“ Ако сакате сè во животот да ви биде совршено средено – имате проблем. Најдобрите бракови никогаш не се совршени. Бајките се убави, но тие се само бајки и имаат многу малку сличности со реалниот живот. Ако сакате да имате успешен брак, мора да се помирите со фактот дека вашата врска или партнерот не може да биде совршена. Ваквите илузии внесуваат многу стрес во врската и ги зголемуваат шансите на крајот да се разведете – изјави Браун.

Не престанувајте да зборувате или допирате.нАко не зборуваш, тогаш не допираш. Ако не допрете, тогаш имате проблем. Водењето љубов е многу забавно и може да ја намали тензијата во врската, но не е лек за стресот што ве опкружува секојдневно – објаснува Краснов.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *