June 16, 2024

Кога станува збор за мозочен удар, шлог, малку луѓе се запознаени со деталите за оваа состојба и малкумина реагираат навреме, што може да доведе до фатален исход.

Според Грегори Алберс, професор по неврологија на Медицинскиот центар на Универзитетот Стенфорд, мозочниот удар е повреда на мозокот што се јавува кога има ненадеен прекин на протокот на крв во мозокот.

Тој објасни дека мозокот е многу чувствителен на добивање доволно кислород и гликоза, кои ги прима преку крвта.
Ако имате згрутчување на крвта што го блокира протокот, тогаш тоа ќе предизвика повреда на мозокот. Тоа е како срцев удар, но се случува во мозокот, а не во срцето – објасни доктор Алберс.

Постојат два главни типа на мозочен удар: исхемичен и хеморагичен мозочен удар.
Исхемичниот мозочен удар е најчестиот тип на мозочен удар и сочинува околу 87 проценти од сите мозочни удари. Овој тип на мозочен удар се јавува кога згрутчувањето на крвта го блокира протокот на крв и кислород до мозокот.

Затнувањето понекогаш се случува кога артеријата станува премногу тесна за да помине доволно крв, што се нарекува стеноза. Стенозата е предизвикана од акумулација на згрутчување на крвта и наслаги, мешавина од масни материи и холестерол , на внатрешните ѕидови на артеријата.

Лошите навики и нездравиот начин на живот, кои вклучуваат пушење, занемарен висок крвен притисок, дебелина, висок холестерол, дијабетес и прекумерно консумирање алкохол, често доведуваат до зголемен ризик од овој тип на мозочен удар.

Хеморагичните мозочни удари се поретки. Д-р Алберс објасни дека постојат два типа на хеморагичен мозочен удар: интрацеребрална хеморагија, која се јавува кога артерија во мозокот пукна и субарахноидална хеморагија, која се јавува кога аневризмата предизвикува крварење околу површината на мозокот.

Истекувањето крв може да изврши преголем притисок врз мозочните клетки, што пак може да ги оштети тие клетки. Главната причина за овој тип на мозочен удар е високиот крвен притисок.

Покрај тоа, прекумерната тежина, пиењето премногу алкохол, пушењето, стресот и недостатокот на физичка активност исто така може да доведат до оваа состојба.

Како да препознаете мозочен удар? Лекарите се загрижени поради фактот што кај младите се зголемува зачестеноста на мозочните удари. За подобри резултати и неопходна брза реакција, важно е симптомите на мозочниот удар да се препознаат навреме. Експертите велат дека брзото препознавање и лекување може да го намали секое потенцијално оштетување на мозокот што може да резултира од мозочен удар.

Следниве симптоми се најчести: Нерамнотежа и слабост на нозете (лицето ќе има потешкотии да стане и да застане).
Ненадејни проблеми со видот. Трнење на лицето, најчесто на едната страна. Пецкање и слабост на едната рака или нога. Тешкотии во говорот.

Овие знаци не се нужно сеопфатна листа на симптоми на мозочен удар. „Знаците и симптомите на мозочниот удар може да варираат во зависност од тоа кој дел од мозокот е зафатен и кој дел од мозокот доживеал нарушување на протокот на крв“, објасни д-р Алберс, додавајќи:

На пример, ако е зафатен задниот дел од мозокот, може да имате проблеми со видот, а ако мозочниот удар ги зафати центрите за рамнотежа на мозочното стебло, резултатот може да биде вртоглавица и нестабилност.

Ризикот од мозочен удар се зголемува со возраста, а мажите се почувствителни на него и почесто ги погодува.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *