July 21, 2024

Кога станува збор за влијанието на Месечината врз човекот, многу луѓе не ни помислуваат на тоа. Повеќето знаат дека постојат различни фази низ кои поминува Месечината од млада до полна. Луѓето забележуваат промени во однесувањето, лошо спијат, често се будат навечер, раздразливи се. Гледајќи во небото или календарот, заклучуваат дека сето тоа се случува за време на полна месечина. Можеби звучи како суеверие, но влијанието на полната месечина врз луѓето и животните е реално.

Месечината го држи човечкиот ум во своето ропство од вечер до зори. Со векови, луѓето ширум светот го обожаваа како важно божество, верувајќи дека тој има вистинска моќ да влијае на нивните животи и нивното здравје.
„Месечината ја набљудува Земјата поблиску од кога било. Сигурно бил сведок на сите појави што се случиле, како и на сите дела направени на нашата планета“, напиша Харуки Мураками, јапонски писател.

Многумина од нас слушнале различни теории за способноста на Месечината да го промени нашето здравје и ментално и физички. Но, дали е тоа мит или има научни докази?

Кога ќе престанете да мислите дека Месечината е единствениот природен сателит на Земјата и дека се потпира на неа за да помогне да се стабилизира планетата, не е тешко да се заклучи дека тоа влијае и на нас.
Студијата покажа дека нешто повеќе од 80 отсто од експертите за ментално здравје веруваат дека Месечината има моќ да не разболи.

Лунарниот циклус може да влијае на здравјето на срцето. Во текот на седумдесеттите години на минатиот век, научниците открија дека Месечината има големо влијание врз водата, па може да го промени и начинот на кој тече крвта во нашите тела. Меѓутоа, кога ќе ги земеме предвид сите истражувања кои се спроведени оттогаш, научниците не се сигурни дали Месечината влијае на нашата циркулација и отчукувањата на срцето.

Студијата од 2013 година покажа дека не е невообичаено отчукувањата на срцето и крвниот притисок кај мажите значително да паднат за време на полна и млада месечина. Според друга студија, ако треба да направите операција на срцето, ако ја правите во текот на полна месечина, можете да ги зголемите шансите за преживување, па дури и да го скратите престојот во болница.

Месечината може да влијае и на менструалниот циклус. Менструалните циклуси често се поврзани со фазите на Месечината, бидејќи, додека полната Месечина се случува на секои 29 дена, менструалниот циклус генерално се повторува на секои 28 дена. И додека некои податоци сугерираат дека жените кои имаат циклус подолг од 27 дена имаат силен потенцијал да се „поврзат“ со лунарните циклуси (и гравитационото влечење што доаѓа од нив), постои поголема шанса дека сите забележливи промени во циклусот ќе имаат повеќе врска со хормоналните промени отколку со самата Месечина.

„Како хронобиолог, ме интересираат сите видови ритми и отсекогаш ме фасцинирало совпаѓањето на должината на лунарниот циклус и должината на менструалниот циклус“, рече професорката Шарлот Форстер, од Биоцентарот за невробиологија и генетика во Јулиус- Универзитетот Макимилијанс во Вурцбург, Германија.
Некои студии укажуваат дека има зголемување на раѓањата за време на полна месечина (повторно, поради нејзината гравитациона сила).

Фазите на Месечината можат да влијаат на квалитетот на сонот. Според аналитичарите, околу 70 милиони луѓе на нашата планета се борат со соодветна количина на сон. Месечината, секако, влијае на квалитетот на сонот. Во деновите на полна месечина, спиењето е слабо, периодично и тешко се заспива.

За време на полна месечина, спиеме околу 20 минути помалку, а околу 30 проценти пократка РЕМ фаза на спиење. Некои истражувачи велат дека дополнителна силна светлина може да биде еден од виновниците за лошиот сон.

Има многу промени кои лунарниот циклус ги предизвикува во нашето тело, па може да влијае на уринарниот тракт на телото, а може да се поврзе и со трауматски настани.

Истражувањата покажуваат дека сообраќајните несреќи почесто се случуваат за време на полна месечина.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *