June 16, 2024

Сон на секој човек е да живее до старост и целосно да ужива во животот, сфаќајќи дека можете да се потпрете на своите деца. Од друга страна, секое дете сака да може да ги поддржува своите постари родители кога веќе не се самодоволни. И токму кога има таква промена на улогите, се поставува прашањето: како да ги израдувате вашите постари родители.

Еве пет совети како да научите да се грижите за оние кои некогаш се грижеле за вас:

ОХРАБРЕТЕ ГИ Мора да разберете дека за здраво тело и ум најважно е движењето. Секоја активност е корисна за нашите сакани родители! Како што старееме, главниот проблем е што да правиме со телото и умот. Затоа, стимулациите се основни.

Од средба со пријатели, до посета на нови места, шетање на чист воздух. Понекогаш не треба многу труд за да им го подобрите денот на вашите родители и да ги окупирате со добри околности барем еден ден. Малите гестови понекогаш прават голема разлика.

БИДЕТЕ МНОГУ,МНОГУ ТРПЕЛИВИ СО НИВ Како што знаете, годините ги прават сите пораздразливи. Сепак, најчеста грешка е тоа што децата никогаш не се ставаат во нивна кожа. Понекогаш може да биде тешко, но вреди да се размислува на следниот начин: „Како би се чувствувал во нивната околина: без секојдневни обврски, со тело полно со досадни болки, со малку енергија, без социјален живот? “ во кој нашата сакана родителите се, полесно ни е да ги разбереме и да ги признаеме моментите на фрустрација или навидум неразумно лошо расположение.

СОЗДАДАДЕТЕ ВИСТИНСКА ДНЕВНА РУТИНА Уште еден телефонски повик, уште една посета, макар и кратка, може да направи голема разлика. Одржувањето контакт ( телефонски и физички) пренесува сигурност, блискост; тоа значи: „Мислам на тебе, се грижам за тебе“.

Знаејќи дека постарите луѓе сè уште се важен дел од животот на нивните деца, им помага да живеат и да се чувствуваат подобро за нивните животни услови, кои не се секогаш лесно да се прифатат. Понекогаш е доволен само телефонски повик или СМС порака (благодарение на модерната технологија која уште повеќе не зближи).

ПРИФАТЕТЕ НАДВОРЕШНА ПОМОШ БЕЗ ДА СЕ ЧУСТВУВАТЕ ВИНОВНИ На почетокот, за некои, идејата да добијат помош од некој „надвор од семејството“ може да биде закана, пораз или дури и некаква неспособност да ги исполнат обврските на своето дете.

Прифаќањето на помош однадвор не значи напуштање на саканите, тоа значи дека можеме да им ја пружиме потребната помош без да ги жртвуваме сопствените и животите на нашите деца и сопружници. Затоа, свртувањето кон помош однадвор, на пример, да и платите на жена која одвреме-навреме ќе доаѓа, ќе ги мие садовите, ќе ја исчисти куќата или ќе готви ручек за вашите родители е знак дека ги сакате родителите.

НАЈДЕТЕ ЈА ВИСТИНСКАТА ИНСТИТУЦИЈА ЗА ВИСТИНСКА НЕГА Лекувањето на многу постар родител со нарушувања на самодовербата може да биде предизвик , особено кога постои огромна аверзија кон третманот. Кога сме соочени со физичкиот (и менталниот) пад на нашите родители, најдоброто решение за наоѓање душевен мир е да побараме помош од сигурни структури кои можат професионално да се справат со оваа нова тешка ситуација.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *