July 15, 2024

Сите ни се случува да заборавиме од време на време на некои работи и едноставно не можеме да се сетиме на нив.
Ова секако не е причина за загриженост, особено затоа што заборавот се јавува со возраста.

Меѓутоа, ако тоа се случува премногу често, постои ризик од деменција. Деменцијата е катастрофална болест која најмногу ги погодува постарите лица. Британските експерти предупредуваат дека вообичаената предрасуда е дека деменцијата е болест резервирана само за постарите лица.

Имено, постојат неколку различни видови на деменција, а најпозната е Алцхајмеровата болест која опфаќа дури 75% од сите случаи на деменција. Проблемот е што може да биде тешко да се разликува природното стареење на мозокот од деменција, особено кога болеста е во рана фаза.

Кејти Пукеринг, шеф на Информативната служба на британската истражувачка организација за Алцхајмерова болест, вели дека клучната разлика е во тоа што симптомите кај луѓето со деменција влијаат на нивното секојдневно функционирање.

Ова се само дел од работите со кои луѓето со деменција се соочуваат секојдневно :
Тешкотии со концентрирање, Тешкотии со секојдневниот живот, како што е конфузија околу враќањето на парите во продавницата, Тешко е да се следат разговорите или да се запамети одредени зборови, Конфузија за времето и местото
Промени во расположението.

Тест треба да се има на ум дека деменцијата не е само заборавеност, туку може да влијае и на тоа како некој се однесува или зборува. Ако се прашувате како да откриете дали блокирањата на вашата меморија се нормална појава или причина за загриженост, решете го овој тест.

Користејќи го примерот на изгубени клучеви од автомобилот, Кејти ја објасни разликата помеѓу лице со нормален процес на стареење и лице со деменција.

Вообичаено е понекогаш да ги ставате клучевите од автомобилот на необично место, па ни треба повеќе време да ги најдеме. Како што старееме , потребно ни е подолго да се сеќаваме каде ги ставивме или треба да размислиме и да се запрашаме „Што правев во тоа време“, „Каде бев“, „Што ми го одвлече вниманието?“, „Дали беше кога треба да го изнесете кучето надвор?“ и слично, а потоа откривме дека клучевите се на подот во близина на задната врата од автомобилот. Процесот на паметење е само малку побавен со возраста.

Но, во случај на деменција, едно лице можеби нема да може воопшто да се сети на ништо од горенаведените, ниту што правеле кога влегле во куќата. И може да се случи клучевите да ги остави некаде каде што навистина воопшто не им е местото. На пример, наместо да ставате млеко во фрижидер,ги ставете клучевите таму.

Дали е тоа нормално стареење на мозокот или Алцхајмерова болест?

Нормален процес на стареење:

 •  Повремено донесување лоши одлуки
 •  Заборавено плаќање на некои комуналии
 • Заборавање на даденото и само последователно сеќавање
 • Повремено забораваме некој збор што сакаме да го употребиме
 • Повремено фрлање работи

Алцхајмерова болест:

 •  Чести лоши одлуки и чести погрешни проценки
 • Тешкотии во управувањето со месечните општи трошоци и финансии воопшто
 •  Заборавајќи го датумот или доба од годината
 • Тешкотии во водење разговори
 • Ставање предмети на необични места
 • . Губење работи и пари

Ова се само неколку примери бидејќи деменцијата може да се манифестира на различни начини. Понекогаш болен човек нема да биде свесен за влошување на когнитивните способности, туку ќе биде забележан од најблиските роднини во семејството. Кејти смета дека клучната карактеристика на некои форми на деменција е тоа што човекот почнува да греши почесто, но не е свесна дека тоа се случува. Ова може да стане многу тешко за луѓето кои живеат сами и не се свесни дека прават многу, потенцијално опасни грешки низ куќата.

Како деменцијата се разликува од стареењето? Како што старееме, нашиот мозок малку се намалува и тоа е сосема нормално. Тоа го успорува нашиот процес на размислување и паметење . Меѓутоа, со Алцхајмеровата болест, постои значителна промена.

Со текот на времето, мозочните клетки се оштетуваат поради акумулација на токсични протеини наречени амилоид . Тоа доведува до прекин на комуникацијата меѓу мозочните клетки и предизвикува симптоми кои веќе ги поврзуваме со Алцхајмерова болест, како што се губење на меморијата, дезориентација, проблеми во комуникацијата и слично – објаснува Кејти и додава дека прекинот на комуникацијата меѓу мозочните клетки на крајот доведува до нивна смрт.

Кога треба да побарате стручна помош? Самата помисла дека вашите чести грешки се ран знак на деменција може да биде застрашувачка. Знаци дека е време да разговарате за тоа со вашиот лекар се:

 •  Постојано поставувајќи ги истите прашања
 •  Да се ​​изгубите во познато опкружување и во познати делови од градот
 •  Тешко е да се следат упатствата или рецептите
 • Зголемена конфузија за времето, луѓето, местата, датумите
 • Занемарување – лоша исхрана, немиење или ризично однесување

Кејти советува штом забележите дека нешто не е во ред, разговарајте со вашиот лекар. Тој ќе ве упати на некои тестови кои може да исклучат некои други причини. Имено, некои благи симптоми слични на деменција можат да бидат предизвикани од други болести и состојби, како што се нарушувања на тироидната жлезда, недостаток на витамини , скриени инфекции, интеракции со лекови, па дури и менопауза. Некои тестови на крвта и брзи тестови за меморија може да помогнат да се одреди природата на вашите симптоми. Доколку лекарот смета дека е потребно, може да ве упати на дополнителни тестови.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *