June 25, 2024

Според класичната физика, комуникацијата на далечина без употреба на помагала и разговор без употреба на зборови не е возможна, но науката сè уште го проучува феноменот познат како телепатија.

Науката е апсолутно строга во тврдењето дека ниту еден мозок не содржи предавател или примач на сигнали од далечина.

Од друга страна, сè уште има луѓе кои тврдат дека доживеале телепатско искуство. Беа направени различни експерименти за да се утврди дали навистина постои телепатијата. Еден од најпознатите го водеше Карл Зенер, кој не дојде до задоволителен заклучок. Тој беше следен во експерименти, а потоа и разочарување, од други научници.

Експериментот, кој даде некои интригантни резултати, го спроведоа Монтаук Улман и Стенли Крипнер од Медицинскиот истражувачки центар во Бруклин. Нивните резултати повторно ги разбудиле надежите на застапниците на теоријата за постоењето на телепатијата.

Експериментот што го спроведоа ја проучуваше телепатијата за време на спиењето. Во неколку случаи, се случило идејата на испраќачот да ја погоди или повтори примачот во експериментот, што беше навистина зачудувачки.

Сепак, експериментот не продолжи. Понатамошни истражувања се направени во периодот од 1977 до 2004 година. Дури 37 отсто од испитаниците покажале одредени телепатски способности, што на поддржувачите на теоријата за постоење на телепатијата им се чини дека е навистина голем процент.
Значаен чекор напред во истражувањето на овој феномен направи Руперт Шелдерк, физиолог и биохемичар, кој спроведе 541 експеримент на 63 доброволци, а телепатија беше забележана во 41% од случаите.

Се разбира, скептицизмот меѓу научниците сè уште постои. Едноставно кажано, конвенционалната наука вели дека размислувањето е биохемиски процес, кој не постои доколку нема вистинска стимулација или акција.

Сепак, од гледна точка на квантната физика, телепатијата е сосема можна. Роџер Пенроуз, физичар, математичар и експерт за теоријата на релативноста, е убеден во постоењето на квантната физика на умот. Заедно со анестезиологот Стјуарт Хамероф, тој постави хипотеза за постоење на одреден тип на телепатија, но тој е апсолутно за понатамошно истражување.

Многу студии покажаа дека можеме да ги читаме мислите на другите луѓе бидејќи имаме неврони кои делуваат како автоматски огледала. Всушност, можеме автоматски да ги разбереме намерите и емоциите на другите. Во 2007 година, професорот по психологија Грегор Домс и неговите колеги пронајдоа докази дека способноста за интерпретација на суптилните знаци може да се подобри со окситоцин , хормон кој е одговорен за чувството на доверба, меѓу другото.

Друго истражување од 2014 година, спроведено од психијатарот Чарлс Грау и неговите колеги, откри дека комуникацијата меѓу двата мозоци е можна и преку Интернет. Во експериментот што го спроведоа, тие докажаа дека личноста која мисли на зборовите „hola“ или „hi“ во Индија може телепатски да ја испрати таа порака до личност во Шпанија, без да ја каже гласно, да тропа или да гледа.

Секако, официјалната наука треба да одлучи дали ќе ја остави отворена можноста за понатамошни истражувања, бидејќи на многумина им се чини дека резултатите се повеќе од случајни.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *