May 17, 2024

Кога докторот дал мислење, била констатирана смрт. Жената била пренесена во мртовечница, каде се случило медицинско чудо .

Г-ѓа Јанина од Полска беше болна во 2014 година. Утрото на 6 ноември 2014 година, нејзиниот внук Тадеуш Колкиевич отишол во собата на неговата тетка за да провери дали таа е добро. Него го вознемири тишината. Се испостави дека г-ѓа Јанина овој пат не изгледала онесвестена (што и се случило претходно), туку била мртва.

На местото на настанот е повикана искусната докторка Весла Ц, која со оваа професија се занимава веќе 28 години. Бабата немаше пулс, нејзините зеници не реагираа на светлината . Причината за смртта е внесена во посмртницата – кардиопулмонален синдром, а телото на г-ѓа Јанина е пренесено во мртовечница.

Овде, пак, приказната за животот на г-ѓа Јанина воопшто не завршува, напротив, почнува одново. Неколку часа по нејзината смрт, кога гробарот ја отворил торбата со телото, се испоставило дека старицата ги мрднала очите, па дури и раката.

Докторот повикан на местото на настанот ја прегледал г-ѓа Јанина и констатирал дека таа, се разбира, е жива . По набљудувањето заклучил и дека нема потреба да се носи пациентот во болница.
Така ја однесоа дома, а следниот ден, како ништо да не се случило, појадуваше. На прашањето дали се сеќава каде била, тој одговорил: „Не бев никаде“.

Во 2007 година, во Журналот на Кралското медицинско друштво се појави извештај, кој покажа дека од 1982 година има многу повеќе случаи на „воскреснување“ меѓу пациентите. Имаше 38 слични случаи пријавени во литературата во последните 25 години , а истражувачите велат дека тоа е потценета бројка.

Огромното мнозинство на враќања од гробот (82%) се случиле во рок од 10 минути по прекинот на реанимацијата кај пациент чија циркулација престанала. И пациентите немаа поголеми невролошки проблеми по „инцидентот“ .

Што е феноменот Лазарус? Необичниот случај на г-ѓа Жанин е класифициран како т.н Лазарус феномен. Името доаѓа од библиската парабола за човекот по име Лазар, кога Исус „оживеал“ четири дена по неговата смрт. До денес, научниците не се сигурни зошто се случуваат вакви настани. Особено во случаи слични на приказната за една 91-годишна Полјакиња

Научниците имаат неколку теории зошто се враќа циркулацијата кај мртвите. Прво, тоа може да биде грешка. Ваквите ситуации се случуваат спорадично, во врска со хипотермија, односно кога пациентот е толку ладен што неговите витални функции се драстично забавени. Тогаш, всушност, тешко е да се слушне чукањето на срцето.

Постојат и други објаснувања, како што е одложениот одговор на лековите што се користат за време на реанимација (вклучувајќи го и адреналинот).

Циркулацијата може да се врати само неколку минути по масажата на срцето, исто така како резултат на прекумерен притисок во градите или поради покачени нивоа на калиум во крвта. Кога лекарите ќе престанат со CPR, телото се враќа во нормала и срцето повторно почнува да работи.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *