April 16, 2024

Ако гравот не се вари, тогаш веројатно ова е причината.

Убедени сме дека секоја домаќинка се чувствувала немоќна пред гравот во тенџерето, кое не сака да зоврие. Колку и да сте строги во следењето на секој чекор од готвењето грав, понекогаш работите не зависат од вас. Еве кои се причините ако гравот што го готвите не сака да се готви:

Датум на истекување; Многу е важно да го проверите датумот на истекување напишан на пакувањето на производот. Голема е веројатноста ако гравот е стар или истечен, не сака да омекне, колку и да сте извршни готвачи.

Навлажнување; Кога купувате грав на големо, треба многу да внимавате како го чувате. Не треба да го оставате во пластичната кеса во која сте продадени. Истурете ја во херметички затворена тегла за да не се навлажни. Ако не го направите ова, гравот можеби нема да сака да се вари на крајот.

Вода. Веројатно никогаш не сте размислувале за тоа, но водата во која го варите гравот е уште еден фактор кој одредува дали брзо ќе зоврие или овој процес воопшто нема да се случи. Водата не треба да биде премногу тврда. Пожелно е да се користи прочистена вода.

За да се осигурате дека гравот во тенџерето ќе зоврие, натопете го од претходната вечер и променете ја првата вода кога ќе зоврие. Ако треба да додадете вода, не треба да биде ладна, туку топла или барем топла. Киселите и солените зачини се додаваат на крајот кога производот е совршено сварен.

Меѓутоа, ако гравот не сака да зоврие, можете да додадете половина лажичка сода бикарбона.Во случај ништо од ова да не помогне, нема што повеќе да направите.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *