May 17, 2024

Мртвото Море , Морето на смртта и Лотското Море се имињата на соленото езеро меѓу Јордан и Израел, кое може да се пофали со соленост од дури 33 проценти.

Мртвото Море се наоѓа на 400 метри под површината на светското море на Блискиот Исток помеѓу Јордан и Израел. Длабоко е и околу 400 метри.

Нивото на водата на ова солено езеро не се зголемува бидејќи е опкружено со пустинска клима со температури од 40 Целзиусови во текот на летото, што доведува до големо испарување. Од друга страна, дождовите се многу ретки на тој простор.

Соленоста во Мртвото Море е околу 33 проценти. За споредба, Медитеранот има удел од само 3 отсто сол. И покрај тоа, Мртвото Море не е најсоленото езеро на светот. Посолено е езерото Асал во Источна Африка (35 проценти сол) и езерцето Дон Хуан на Антарктикот (соленоста 40 проценти).

Поради високиот процент на сол, условите за живот се многу сурови. Во таа вода можат да преживеат само ретки микроорганизми како што се анаеробните бактерии.

Солта и минералите во Мртвото Море имаат позитивно влијание врз здравјето на луѓето, па затоа не е чудно што уште од времето на Ирод I, луѓето кои страдаат од псоријаза и други кожни болести , како и од болести на коските, како што се остеопороза и артритис , биле третирани .
Поради високиот процент на сол, водата е многу густа, така што не може да се плива во неа, но никој не може да потоне .

Сепак, тоа не значи дека ова место не е опасно. Спасувачката служба редовно ги предупредува туристите да не пијат вода од езерото бидејќи поголеми количини може да ја нарушат рамнотежата на електролитите во телото, и да предизвикаат стагнација на некои органи. Нуркањето и скокањето во вода се забранети во Мртвото Море за да се избегне контакт на сол со очите.

Лековитата кал од Мртвото Море ја користеле древните Египќани за балсамирање мумии.
Погледнете ги другите фотографии во нашата галерија:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *