July 15, 2024

Соња Љубомирски е психолог од Универзитетот Риверсајд во Калифорнија, која со децении ја проучува човечката среќа со цел да најде методи за нејзино зголемување.

Во нејзината најпопуларна книга, The How of Happiness , објавена во 2008 година, таа изјави дека врз основа на достапни научни истражувања, дури 50% од нашето долгорочно задоволство од животот се должи на генетски фактори, а 10% зависи од надворешните околности што никој не може да се смени, а останатите 40% ги одредува нашето однесување и став.

Овој психолог ги анализирала разликите помеѓу среќните и несреќните луѓе, врз основа на што заклучила дека за хармоничен живот треба да учествуваме во некои корисни активности. Љубомирски овие активности ги подели во дванаесет категории, а овојпат ќе се задржиме на пет активности, избрани од различни категории, кои ни изгледаат особено важни.

НАПРАВЕТЕ НЕШТО УБАВО ЗА ДРУГИТЕ Од сите совети што ги нуди во својата книга, Љубомирски вели дека ова и е омилено затоа што прави двајца среќни. Не е тешко да се разбере зошто личноста која го прифаќа вашиот знак на внимание или помош се чувствува добро по овој чин, но истражувањата потврдија и нешто што многумина го претпоставуваа, а тоа е дека луѓето кои им помагаат на другите чувствуваат подеднакво задоволство.

БИДЕТЕ ЗАДОВОЛНИ ОД ОНА ШТО ГО ИМАТЕ Луѓето жалат за пропуштените можности, се чувствуваат лошо поради моменталните околности, дури и кога не се особено лоши, но ретко застануваат и трезвено размислуваат за својот живот и перспективата што им ја нуди.

Кога би го правеле тоа почесто, би станале свесни дека има многу работи за кои треба да бидат благодарни. Зошто да не бидете благодарни за нешто што го имате секој ден наместо да жалите? Ова може да биде, на пример, добро здравје или хармоничен однос со партнерот, семејна среќа или успех во професионалниот живот. Малкумина имаат сето тоа наведено, но повеќето можат да се пофалат барем со една од овие работи.

ПРЕСТАНЕТЕ ДА СЕ СПОРЕДУВАТЕ СО ДРУГИТЕ Љубомирски тврди дека среќните луѓе се повеќе егоцентрични. Тие се повеќе фокусирани на своите цели и на решавање на проблемите со кои се соочуваат отколку на туѓите активности. Токму поради тоа, не чувствуваат завист кон луѓето кои можеби се поуспешни од нив во некој аспект од животот, што ги лишува од непотребниот стрес.

НЕГУВАЈТЕ ГИ ОДНОСИТЕ СО БЛИСКИТЕ ЛУЃЕ Луѓето се социјални суштества и затоа ни е многу важно да бидеме опкружени со луѓе кои не сакаат и ценат. Негувањето пријателски, семејни и романтични врски понекогаш може да се направи како напорна работа, но на крајот тоа ни е многу исполнувачко и корисно, а со тоа и неопходен услов за среќен живот.

ГРИЖЕТЕ СЕ ЗА ВАШЕТО ТЕЛО Можеби ви звучи како клише изреката „Здрав ум во здраво тело“, но дали би ја слушнале толку пати доколку во неа не се криеше вистината? Физичката активност е корисна на многу начини за нашето тело, но и за нашата психичка состојба.

Веројатно сте забележале дека луѓето кои вежбаат се порасположени од другите, а истото може да се каже и за луѓето кои не се прејадуваат. На крајот на краиштата, здравјето е најважниот фактор за нашата благосостојба, па затоа е препорачливо да направите се што е во ваша моќ за да не се влоши.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *