May 17, 2024

Сите сме се соочиле со овој проблем во одреден момент. Сосема нова блуза, по само две перења изгледа како да ја имаме со години, а црните панталони веќе го изгубија стариот сјај.

Повеќето луѓе прават ненамерни грешки кои го скратуваат животниот век на нивната облека . Грешките при перење ја менуваат текстурата на ткаенината и ја уништуваат нејзината боја.

Не ви требаат дополнителни хемикалии или нова машина за перење. Сè што треба да направите е да го прилагодите материјалот за перење и да направите неколку едноставни работи.

Ладна вода и природно сушење. Голем број луѓе од незнаење ја перат целата облека на иста температура. Во секој прирачник за машината за перење пишува кои алишта се перат по која програма, затоа внимавајте на тоа.

Кога станува збор за сушење алишта, секогаш е подобро облеката да ја раширите на конец и да ја оставите природно да се исуши. Машините за сушење го нарушуваат квалитетот и изгледот на облеката, бидејќи доведуваат до собирање и слабеење на ткаенината.

Превртете ја облеката. Ефикасен и едноставен метод за чување облека. Едноставно свртете го наопаку пред да го ставите во машината.

На тој начин видливиот дел од гардеробата ќе биде помалку или повеќе заштитен, а доколку на некое друго парче прокисне боја, тој ќе остане од внатрешната страна, која не се гледа.
Посебно е важно потемната и црна гардероба да ја превртите наопаку, бидејќи најлесно ја губи бојата.

Не преоптоварувајте ја машината. Кога машината е полна, облеката не може да се пере правилно, па некои дамки може да останат дури и на гардеробата. Барабанот ќе биде преоптоварен, па машината може да не функционира.
Копчиња, патенти и еластин. Облеката како јакни, фармерки и дуксери, кои имаат патент, треба да се закопча и да се превртува наопаку при перење. Од друга страна, кошулите и облеката со копчиња треба да се перат откопчано.

Облеката со еластин, како што се костими за капење, велосипедски костими и слично, никогаш не треба да се перат во машина, туку на рака.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *