May 17, 2024

Кога афазијата се јавува како резултат на срцев удар, пациентот не зборува, не разбира говор, не чита, не пишува, не повторува зборови и не ги именува видените предмети.

Веста дека Брус Вилис се повлекува од актерството поради дијагностицирана афазија се прошири низ светот. Многумина не знаат ништо за оваа болест, но на луѓето им е јасно дека дијагнозата е доволно сериозна за да го оневозможи Вилис да продолжи да дејствува. Што е афазија, како настанува и дали постои начин да се излечи или барем да се забави нејзината прогресија?

Афазијата се однесува на нарушување на веќе стекнатиот јазик и говор, а причината за неа е познато или непознато оштетување на мозокот. Најчесто се јавува како резултат на мозочен удар.

Причините најчесто се васкуларни лезии, тумори, трауми, дегенеративни заболувања на централниот нервен систем. Може да се појави и со повреда на главата, удар или инфекција .

Клиничка слика. Афазијата е неможност да се користи јазикот: како таква, таа се манифестира преку сите јазични модалитети: влијае на способноста за слушање и зборување, читање и пишување и не зависи од слухот и видот.

Најчесто, афазијата се јавува како последица на прекин на анатомските врски помеѓу сетилните и моторните делови на мозокот.

Неговите карактеристики се: говорот е претежно течен, има нарушување на именувањето, неможност за повторување на зборовите, разбирањето е делумно зачувано, читањето е можно само по себе, но не гласно. Пациентот обично е свесен за проблемот и се обидува да го поправи.

Кога афазијата се јавува како последица на срцев удар, пациентот не зборува, не разбира говор, не чита, не пишува, не повторува зборови и не именува видени предмети.

Третман. Потребно е да се побара помош од логопед кој ќе ја продолжи веќе започнатата терапија во болница.
Би било добро да се започне што е можно порано, бидејќи чекањето негативно влијае на резултатот и времетраењето на терапијата.

Може да се каже дека рехабилитацијата е речиси незамислива без соработка на семејството, која мора да биде постојана, упорна, без прекин, што не е лесно, бидејќи рехабилитацијата трае со години.

Членовите на семејството со пациентот мора да го повторат она што тој го направил со логопедот и да му помогнат да ги совлада писмените и усните задачи.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *