July 15, 2024

Владетелка на две нации, мајка на кралеви и кралици, водач на крстоносните војни… Елеонора од Аквитанија била опасна играчка во средновековна Франција и Англија и една од најмоќните жени што некогаш живееле.

Елеонора од Аквитанија била една од најмоќните и највлијателните личности во средниот век. Би можело да се каже дека и била предодредена за успех – на само 15 години наследила огромно богатство, поради што станала најбарана невеста на нејзината генерација.
Сепак, моќта што ја стекнала Елеонора ги надмина сите очекувања – на крајот таа ќе стане кралица на Франција и Англија, ќе ги води крстоносните војни во Светата земја и ќе воспостави многу обичаи што ќе се одржуваат во дворовите на Европа до денес.

Најпосакуваната невеста во Европа. Елеонора е родена во денешна јужна Франција, најверојатно во 1122 година. Добро образована од нејзиниот влијателен татко, Вилијам Десетти, војводата од Аквитанија, таа беше добро упатена во литературата, филозофијата и јазиците.
Страствен јавач, таа водеше активен живот додека не ја наследи титулата на нејзиниот татко и голема земја по неговата смрт кога имала 15 години, станувајќи со еден удар војвотката од Аквитанија и најпосакуваната невеста во Европа.

Таа била ставена под старателство на францускиот крал и по само неколку часа била свршена за неговиот син и наследникот Луј. Кралот испратил придружба од 500 луѓе за да и ја пренесе веста на Елеонор и да ја однесе во нејзиниот нов дом.

Елеонора станува кралица на Франција. Луис и Еленора се венчаа во јули 1137 година, но имаа малку време да се запознаат пред таткото на Луис, кралот, да се разболи и да умре. За неколку недели по венчавката, Елеонор се нашла во кралската палата во Париз, која ќе биде нејзиниот нов дом. На Божиќ истата година, Луис и Елеонор беа крунисани за крал и кралица на Франција.

Првите години на Луј и Елеонор како монарси беа оптоварени со борбата за моќ со нивните непријатели – моќниот гроф Теобалд од Шампањ и папата од Рим. Луис, сè уште млад и неумерен, направи низа воени и дипломатски грешки кои го доведоа во конфликт со папата и неколку негови помоќни лордови, пишува History.com.
Конфликтот што следеше кулминираше со масакрот на стотици невини луѓе во градот Витри – за време на опсадата, голем број луѓе се засолниле во црквата, која била запалена од војниците на Луј. Со години опседнат со чувство на вина поради неговата улога во трагедијата, Луј со нетрпение одговори на повикот на папата за крстоносните војни во 1145 година. Елеонор му се придружи на долго и опасно патување.

Крстоносните војни не поминале добро, а Еленора и Луис се повеќе се отуѓувале. По неколку напнати години во кои Елеонор бараше поништување на нејзиниот брак, а Луис се соочи со зголемени критики од јавноста, конечно им беше дозволено да се разделат во 1152 година со образложение дека се во крвно сродство, а нивните две ќерки беа оставени под надзор. .

Елеонор станува кралица на Англија. Во рок од два месеца од поништувањето на бракот, откако ги одби обидите да се омажи за разни високи француски благородници, Елеонор се омажила за Хенри, гроф од Анжу и војвода од Нормандија. Се шпекулираше дека имала афера со таткото на нејзиниот нов сопруг, а била единаесет години постара од него, но бракот продолжил и за две години Хенри и Елеонор биле крунисани за крал и кралица на Англија по смртта на кралот Стефан.
Бракот на Елеонор со Хенри бил поуспешен од оној на Луис, иако не му недостасувале драма и раздор. Хенри и Еленора често се карале, но меѓу 1152 и 1166 година имале осум деца заедно.

Степенот на улогата на Елеонор во владеењето на Хенри е во голема мера непознат, иако се чини малку веројатно дека жената со нејзината енергија и образование нема да биде целосно засегната. Сепак, таа не се појавила во јавни улоги сè додека не се разделила од Хенри во 1167 година и го преселила своето домаќинство во нејзините земји во Поатје.

Иако причините за распадот на нејзиниот брак со Хенри останаа нејасни, веројатно е дека клучните биле сè почестите и јавни неверства на Хенри.

Елеонора од Аквитанија и „судот на љубовта“ Времето на Елеонор како господарка на нејзините земји во Поатје важи во времето кога е создадена легендата за „дворот на љубовта“ – начин на изразување на витешката и племенската љубов и восхит кон жените и женската убавина. Се верува дека таа ја поттикнувала културата на витештвото кај нејзините дворјани, која имала големо влијание врз литературата, поезијата, музиката…

Иако некои факти за ова сè уште се контроверзни среде вековните насобрани легенди и митови, се чини дека Еленора, веројатно придружувана од нејзината ќерка Мари, поставила стандарди кои трубадурите потоа со нетрпение ги прифатиле и дополнително ја прошириле приказната. Нејзиниот двор привлече уметници и поети и придонесе за процут на културата и уметноста.
Апсењето на Елеонор. Во 1173 година, синот на Елеонор „Младиот“ Хенри побегнал во Франција, очигледно за да заговори против својот татко и да го преземе англискиот трон. Елеонор, за која се шпекулираше дека активно ги поддржува плановите на нејзиниот син против нејзиниот отуѓен сопруг, беше уапсена и затворена за предавство.

Откако била уапсена, следните 16 години ги поминала во некаков домашен притвор, движејќи се меѓу различни замоци во Англија. Сепак, тоа не ја спречило да глуми – таа е осомничена дека агитирала против интересите на нејзиниот сопруг, а некои велат дека имала голема улога во смртта на неговата омилена љубовница Розамунд.

По години бунт, младиот Хенри конечно подлегнал на својата болест во 1183 година и умрел, молејќи се на смртната постела за ослободување на неговата мајка. Хенри ја пушти да оди, под стража, да оди во Франција. Меѓутоа, во 1184 година и дозволил да се врати во Англија во 1184 година, по што Елеонор повторно се населила во дворот, преземајќи некои од нејзините церемонијални должности како кралица и појавувајќи се во јавноста само во посебни прилики.
Хенри II умрел во јули 1189 година и бил наследен од нивниот син Ричард. Еден од неговите први потези бил да и ја врати на мајка си целосна слобода. Елеонор владееше како регент во името на Ричард додека тој ја презеде Третата крстоносна војна, која штотуку започна кога умре Хенри II.

По крајот на крстоносните војни, Ричард (познат како Ричард Лавовско срце) се вратил во Англија и владеел до неговата смрт во 1199 година. Елеонор доживеала да го види својот најмлад син Џон (исто така познат како Џон без земја), крунисан за крал по смртта на Ричард.
Тој ја назначи за свој пратеник во Франција. Подоцна, Елеонор ќе го поддржи владеењето на Џон против бунтот на нејзиниот внук Артур.

На крајот, Елеонор се повлече во манастирот како калуѓерка во опатијата во Фонтенбло, каде што беше погребана покрај нејзиниот сопруг Хенри II и синот Ричард I по нејзината смрт во старост во 1204 година. Таа ги надживеала сите нејзини деца, освен кралот Џон од Англија и ќерката Елеонор, кралицата на Кастилја.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *