June 16, 2024

Во близина на Златибор се наоѓа селото Гостиље , по кое го носи името водопадот . Од Белград е оддалечено околу 250 километри, од Ужице 30 километри и од центарот на Златибор на околу 20 километри.

Посебна карактеристика на овој крај е водопадот на реката Гостиља . Водопади, вирови, опкружени со лековити растенија, борови и букови шуми , го прават овој пејзаж неодолива природна убавина.

Водопадот се наоѓа на Гостиљски поток (познат и како Врело) на 850 метри надморска височина. Висок е 20 метри, богат со вода и во сушниот период, па затоа е атракција во летните месеци. Во топлите летни месеци температурата овде е за неколку степени пониска, па престојот крај водопадот е пријатен.

Малечко, убаво уредено село на југоисточната страна на платото Златибор, на околу 30 километри југоисточно од Златибор, до патот Златибор-Нова Варош се наоѓа Љубиш.

Во долината на реката Љубишница, под врвовите Чигота, Муртеница и Борковац, селото Љубиш изобилува со прекрасна природа, мир, тишина, птици чврчорат и претприемнички, мудри и вредни домаќини.

Селото Љубиш е опкружено со густи борови дрвја и се смета за едно од најубавите села во областа Златибор, што во своите песни го опиша г-дин Љубивоје Ршумовиќ – еден од неговите најпознати претставници.
Место каде што самовилите се капат ноќе и вечно ги спојуваат љубовниците

Од дамнешно време , постои приказна дека самовилите ноќе се капат под водопадот , чии магии, се верува, вечно ги врзуваат љубовниците. Кога момчето и девојката ќе поминат зад водопадот, разговараат Гостиљци, нивната љубов ќе цвета и среќата ќе ги следи до крајот на животот.

Меѓу туристите кои го посетуваат Златибор има и парови кои дошле во Гостиље само за да бидат нераскинливо поврзани со самовилски дела. Може да се видат и оние кои доаѓаа како момче и девојче да поминат низ водопадот, сега доаѓаат како сопружници.

Имавме многу веридби под водопадот, дури и неколку младенци од Република Српска се венчаа овде пред матичарот што го донесоа – пренесува Мирослав Туцовиќ.

Ако сакате да се капете во сенката на борови дрвја, да пиете вода од извор или да дишете свеж планински воздух, родниот град на генерал Смиљаниќ е идеалното место за тоа.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *