May 17, 2024

КОГА децата растат и нивните родители стареат, има неколку тешки теми за разговор. Со текот на времето, можеме да забележиме значителни промени кај нашите родители и тогаш е време да започнеме незгодни, но неопходни разговори.

Возење Зошто е важна оваа тема? Заради безбедност. Доколку постои можност родителите да се повредат себеси или другите додека возат, ова е разговор кој дефинитивно треба да се започне.

„За многу постари лица, способноста за возење претставува чувство на независност и автономија. Поради таа причина, избегнувајте фрази како „повеќе не можете да возите“ и предложете им на родителите заедно да смислат алтернативен транспортен план“, вели Сузан К. Витборн, професор на Геронтолошкиот институт UMass Бостон, експерт за стареење.

Измама Постарите луѓе се мета на измамници. Како резултат на тоа, тие може да останат без заштеди и скапоцености. Никој не сака да се чувствува глупав или како лесна мета, па затоа треба да се користи фраза со родителите за да се нагласи колку може да бидат убедливи измамите, како на пример: „Измамниците користат софистицирани тактики и важно е и двајцата да научиме како да ги забележуваме нивните знаци“.

Романтични врски Можеби ви е мило што вашата баба има ново момче, но што ако тој сака да се пресели кај неа? Кои се неговите намери? Витборн истакнува дека дискусиите за романтичните врски можат да бидат многу емотивни, но важно е да ги отворите доколку сте загрижени.

„Возрасните деца може да забележат предупредувачки знаци што родителот не ги гледа. А овие знаци се важни затоа што има измами што би можеле да стават постаро лице на ризик од физичка, емоционална или финансиска злоупотреба“, објаснува тој.

Обидете се да добиете повеќе детали за врската и проценете што се случува.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *